Lahôdka, ktorá poteší nielen oko, ale aj chuťové poháriky všetkých milovníkov kávy. Koláč je krásne svieži a šťavnatý, a jeho lahodnú chuť ešte viac zvýrazňujú oriešky či kávový likér. Vyskúšajte tento skvelý recept, ktorým určite zabodujete aj počas vianočných sviatkov!
Suroviny
- 50 g mletých mandlí
- 50 g mletých lieskových orieškov
- 300 g múky
- 120 ml bielej kávy
- 3 polievkové lyžice kávového likéru
- 250 g masla
- 250 g trstinového cukru
- Štipka soli
- 4 vajcia
- 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
Postup
Vyhrejte trúbu na 180 °C, potrite formu na pečenie trochou masla a následne posypte múkou.
Zmiešajte v kuchynskom robotovi maslo s cukrom, pridajte štipku soli a šľahajte, až kým nedostanete jemný krém. Postupne doň pridajte mleté oriešky, múku, bielu kávu, likér a prášok do pečiva, a celú hmotu vymiešajte do hladkého cesta.
Cesto vylejte do formy na pečenie a koláč pečte približne 50 minút pri teplote 180 °C. Po upečení koláč nechajte vychladnúť.
Na záver pripravte ešte cukrovú polevu. Vyšľaháte ju z práškového cukru a 2-3 polievkových lyžíc vody, a polejte ňou koláč.
Ešte alžírska káva a môžete si vychutnať dokonalé spojenie kávovo-orechového koláča s jedinečným kávovým nápojom.