Nátierky

Božská baklažánová nátierka s pečenými paprikami – recept

Pri tomto recepte vám milí bajťáci zaručujeme 100% kvalitu, keďže sme ho skúšali rôznymi spôsobmi a táto varianta zožala mimoriadny úspech aj na našej poslednej domácej party. Tým nechceme povedať, že na ostatných si nenechávame tak záležať.

Každopádne, postup je veľmi jednoduchý a pomerne rýchly, ak nepočítame dobu pečenia.

Pustime sa teda do toho!

Porcia pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • 2 väčšie baklažány
  • 2 červené papriky (najlepšie kápia)
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • šťava z citróna

Postup

Baklažány rozdelíme na dve polovičky, nasolíme a necháme ich trošku vypotiť.  Potom popijú menej oleja. Po cca 15 minútach ich umyjeme a poukladáme na plech na papier na pečenie.

Nožíkom spravíme pozdĺžne zárezy a baklažány potrieme roztlačeným cesnakom, posolíme  a okoreníme. Papriky si nakrájame na čo najväčšie kúsky, lebo po upečení z nich budeme sťahovať kožu. (Vieme, znie to strašne). Papriky posolíme, okoreníme a aj baklažán aj papriky polejeme dostatočným množstvom oliového oleja, aby nám pri pečení nevyschli.

Pečieme pri cca 220 stupňoch, 30 – 40 minút. Podľa toho akú máte rúru. Naša si dáva niekedy načas.

Ako sme už spomínali, po upečení a miernom vychladnutí baklažán aj papriky stiahneme z kože a pomocou ponorného mixéra vykúzlime lahodnú pomazánku. Na záver zjemníme  jednou neúplnou polievkovou lyžicou citrónovej šťavy, troškou olivového oleja a ak je treba dochutíme soľou.

Pozn.: nenechajte papriky ani baklažán celkom vychladnúť. Potom sa ťažko ošúpu.

Servírujeme s bagetkou, tortilla plackami.

Kategorie:

Nátierky

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang