Pri tomto recepte vám milí bajťáci zaručujeme 100% kvalitu, keďže sme ho skúšali rôznymi spôsobmi a táto varianta zožala mimoriadny úspech aj na našej poslednej domácej party. Tým nechceme povedať, že na ostatných si nenechávame tak záležať.
Každopádne, postup je veľmi jednoduchý a pomerne rýchly, ak nepočítame dobu pečenia.
Pustime sa teda do toho!
Porcia pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 2 väčšie baklažány
- 2 červené papriky (najlepšie kápia)
- 4 – 5 strúčikov cesnaku
- soľ
- korenie
- olivový olej
- šťava z citróna
Postup
Baklažány rozdelíme na dve polovičky, nasolíme a necháme ich trošku vypotiť. Potom popijú menej oleja. Po cca 15 minútach ich umyjeme a poukladáme na plech na papier na pečenie.
Nožíkom spravíme pozdĺžne zárezy a baklažány potrieme roztlačeným cesnakom, posolíme a okoreníme. Papriky si nakrájame na čo najväčšie kúsky, lebo po upečení z nich budeme sťahovať kožu. (Vieme, znie to strašne). Papriky posolíme, okoreníme a aj baklažán aj papriky polejeme dostatočným množstvom oliového oleja, aby nám pri pečení nevyschli.
Pečieme pri cca 220 stupňoch, 30 – 40 minút. Podľa toho akú máte rúru. Naša si dáva niekedy načas.
Ako sme už spomínali, po upečení a miernom vychladnutí baklažán aj papriky stiahneme z kože a pomocou ponorného mixéra vykúzlime lahodnú pomazánku. Na záver zjemníme jednou neúplnou polievkovou lyžicou citrónovej šťavy, troškou olivového oleja a ak je treba dochutíme soľou.
Pozn.: nenechajte papriky ani baklažán celkom vychladnúť. Potom sa ťažko ošúpu.
Servírujeme s bagetkou, tortilla plackami.