Patizón – z tejto lahodnej zeleniny sa dá pripraviť množstvo chutných receptov. Tu je jeden z nich: chrumkavé patizónové placky!
Na približne 6 placiek potrebujeme:
- 1 stredne veľký patizón
- 1 vajíčko (ktoré pochádza z podstieľkového chovu, alebo voľného výbehu)
- 1 strúčik cesnaku
- 6 VL hladkej múky
- 1 cibuľu, môžu byť aj 2 jarné cibuľky
- 1 čajovú lyžičku majoránu
- soľ, korenie, olej
Patizón očistíme (čo ide miestami dosť ťažko… aspoň s týmto kúskom bolo dosť trápenia), odstránime semiačka, na jemno nastrúhame a posolíme. Takto ho necháme 10 minút odstáť a ak pustí šťavu, vylejeme ju. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji do sklovita. K nastrúhanému patizónu pridáme vajíčko, prelisovaný cesnak, múku, opraženú cibuľu, majorán a korenie.
Rukami vyformujeme menšie placky a pri miernej teplote,ale dobre rozpálenom oleji ich opečieme z oboch strán do zlatista. Podávame napr. so zemiakovou kašou a čerstvým šalátom. Dobrú chuť!
A mimochodom: Patizón sa vynikajúco hodí do zdravej kuchyne, obsahuje totiž iba minimum sacharidov a naviac ďalšie dôležité látky, ktoré môžu telu prospievať. Pomáha tak odstraňovať škodlivé látky z nášho tela, podporuje trávenie a zvyšuje obranyschopnosť organizmu.