Recept na 8 závitkov
Potrebujeme:
- Na závitky:
- ryžový papier (my sme ho kúpili v Terne – balenie po 16 ks)
- hladkú petržlenovú vňať
- 50 g listového špenátu
- 80 g mrkvy
- 50 g klíčkov (mungo fazuliek)
- 2 jarné cibuľky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- soľ
- Na omáčku:
- 2 sušené čili papričky
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g hnedého cukru
- 100 ml balsamica / octu
- 100 ml vody
Špenát umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Zmiešame ho s nadrobno nakrájanou mrkvou (napr. v Tescu sa dá kúpiť už nakrájaná, ak chcete ušetriť čas), nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou a klíčkami. Ochutíme sójovou omáčkou a soľou (opatrne so soľou, ak používate už slanú sójovú omáčku).
Zeleninu necháme odstáť a zatiaľ si z petržlenovej vňate odtrhneme pekných 16 lístkov, ktoré slúžia ako dekorácia závitku. Keď sme tak urobili, naplníme väčšiu misku vlažnou vodou a postupujeme nasledovne: Jeden ryžový papier namočíme na cca. 5 sek do vody, kým zmäkne a opatrne ho položíme na pracovnú plochu.
Na okraj umiestnime dva petržlenové lístky a prekryjeme ďalším namočeným ryžovým papierom. Na opačný kraj ako sa nachádzajú lístky dáme 2 – 3 lyžičky zeleninovej zmesi a zrolujeme.
Závitky sú chutné takéto čerstvé, ale nám ešte viac chutia opražené na panvici. Ak máte chuť na chrumkavé cesto, odporúčame na oleji na panvici opražiť z oboch strán do zlatista.