Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
- Na špíziky:
- 300 g tofu
- 3 lyžice sladkej sójovej omáčky
- 20 ml kokosového mlieka (z konzervy)
- 1 čajová lyžička mletého koriandru
- 2 čajové lyžičky hnedého cukru
- asi 2cm kúsok čerstvého zázvoru
- Na omáčku:
- 150 g nesolených opražených arašidov
- 2 čajové lyžičky hnedého cukru
- 300 ml kokosového mlieka (z konzervy)
- 3 cm kúsok čerstvého zázvoru
- 1 lyžicu sladkej sójovej omáčky
- šťavu z 1/2 limetky
- soľ
- Okrem toho:
- špajdle
- (šalátovú uhorku na dekoráciu)
- ryžu (ja mám k tomuto receptu najradšej Basmati ryžu)
Ak máte tofu radšej také pevnejšie (tzv. pressed tofu), je dobré si ho pred prípravou odvodniť. Je to veľmi jednoduché: Tofu položíte medzi dva taniere a zaťažíte ťažkou knihou. Takto ho necháte približne 40 min. – ako na to, si môžete pozrieť aj v tomto krátkom videu.
Kým sa tofu odvodňuje, pripravíme si marinádu: Nastrúhaný zázvor zmiešame s kokosovým mliekom, sójovou omáčkou, cukrom a mletým koriandrom a všetko dobre premiešame. Tofu nakrájame na kocky, tak aby sme ich vedeli napichnúť na špajdle. Vložíme ich do marinády a necháme marinovať približne 20 min. V tomto čase môžeme dať variť ryžu a pripraviť arašidovú omáčku.
Arašidy nakrájame alebo pomelieme na veľmi malé kúsky, zmiešame s kokosovým mliekom, nastrúhaným zázvorom, cukrom a dáme variť, pokiaľ nám omáčka nezhustne (cca. 5 min). Ochutíme sójovou omáčkou, soľou a limetkovou štavou.
Tofu napichneme po troch kúskoch na špajdlu a do zlatista opečieme na oleji na panvici. Podávame s ryžou, poliate arašidovou omáčkou s čerstvým plátkom uhorky.