Existuje približne 43 druhov cícera. Zubatý je vraj nešľachtený a naozaj vyzerá inak ako ten čo je k dostaniu v bežných obchodoch. Má vynikajúcu orieškovú chuť a v kombinácii s voňavou pečenou tekvicou a sušenými brusnicami.
Recept pre 4-5 osôb
Čas prípravy: 50 min. / z toho čas pečenia: 30 min
Potrebujeme:
- 250 g sušeného cíceru
- malú hokaido tekvicu ( cca 1 kg)
- 3 polievkové lyžice mletých lieskových orieškov
- 1 polievková lyžica medu
- 150 g syra feta
- za veľkú hrsť sušených brusníc
- 2 vetvičky rozmarínu
- 1 polievková lyžica tekvicového oleja
- rucola (podľa chuti)
- soľ, korenie
- olej
- papier na pečenie
Cícer sme si namočili cez noc do vody (kľudne stačí aj na cca 2 hodinky) a vo vriacej vode sme ho povarili 30 min. (pozn.: vodu nesolíme).
Tekvicu umyjeme, rozkrojíme na polovicu, vydlabeme semiačka a nakrájame na väčšie kúsky. Osolíme, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme vetvičky rozmarínu a šup s ňou do rozohriatej rúry na 30 min. Pečieme pri 220 stupňoch.
Po cca 5 až 10 minútach pridáme lyžičku medu a premiešame.
Keď už máme cícer uvarený a tekvicu upečenú všetko ostatné nám pôjde od ruky.
Upečenú tekvicu premiestnime do misky. Odstránime tvrdé časti vetvičiek rozmarínu a pridáme 3 polievkové lyžice mletých lieskových orieškov. Všetko dobre premiešame, aby sa nám oriešky nalepili na tekvicu.
A teraz už iba pridáme uvarený cícer, sušené brusnice (môžeme ich nakrájať aj na menšie kúsky), kúsky syra feta, ktoré sme rozdrobili medzi prstami, tekvicový olej a rucolu (množstvo podľa chuti). Osolíme, okoreníme a môžeme sa vydať do sveta chutí.