Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 4 tortilla placky
- 250 g fazuľe (my sme použili veľkú purpurovú) – pre rýchlu variantu môžete použiť konzervovanú fazuľu
- 3 mrkvy
- 2-3 mladé cibuľky alebo stredne veľkú červenú cibuľu
- 3 polievkové lyžice jemných ovsených vločiek
- 1 polievkovú lyžicu celozrnnej strúhanky
- 1 vajíčko
- za hrsť čerstvej bazalky, alebo polievkovú lyžicu sušenej
- za hrsť petržlenovej vňate, alebo polievkovú lyžicu sušenej
- soľ, korenie, chilli
- 3 – 4 bobkové lístky
- čerstvý špenát ( cca 100 g)
- 2 paradajky
- olivový olej
- hummus
Hummus:
- cícer (z plechovky)
- tahini
- citrónová sťava
- soľ
- olivový olej
- voda
Ak sa rozhodneme pre varenú fazuľu necháme ju cez noc namočenú vo vode. Potom ju varíme v neposolenej vode s bobkovými lístkami až kým nezmäkne. Popri tom ako sa nám varí fazuľa, očistíme mrkvu a nakrájame ju na menšie kúsky. Tiež varíme do zmäknutia *. Fazuľu aj mrkvu necháme vychladnúť a potom ich spolu rozmixujeme ponorným mixérom. Ak nemáme mixér, tak poslúži aj vidlička, ktorou suroviny roztlačíme.
Hummus:
Pokiaľ sa nám varí fazuľa aj mrkva, môžeme si pripraviť hummus. Tentoraz sme použili cícer z koncervy, ktorý sme prepláchli vo vode. Pridáme k nemu 2 veľké polievkové lyžice tahini, 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, 2 lyžice olivového oleja, soľ a vodu podľa potreby. Všetko spolu zmixujeme ponorným mixérom. Určite hummus ochutnajme, či sme pridali dosť citrónovej šťavy a soli.
Zväčša sa v recepte používa aj cesnak, ale my sme ho zámerne vylúčili. Vy samozrejme môžete pridať jeden až dva pretlačené strúčiky.
Do zmesy pridáme nakrájanú mladú cibuľku, ovsené vločky, strúhanku, vajíčko, bazalku, petržlenovú vňať, soľ, korenie, mleté chilli. Všetko spolu dôkladne premiešame a necháme aspoň 10 min. odstáť.
Zo zmesy vytvarujeme placky, ktoré z oboch strán osmažíme na oleji.
Tak a teraz už môžeme prikročiť k servírovaniu.
Nakrájame si čerstvý špenát a paradajku.
Najprv rozohrejeme na sucho panvicu (t.j. bez oleja). Tortilla placku pokropíme vodou a ohrejeme z oboch strán na panvici. Ďalej postupujeme podľa obrázku nižšie. Tortillu potrieme hummusom (iba jednu polovicu), a na každú placku použijeme cca 2 fazuľové „fašírky“, ktoré rozdrobíme. Pridáme špenát a čerstvé paradajky, posolíme a placku preložíme.
Tip na servírovanie s opekanými zemiačkami.
* Mrkva: varená alebo nevarená.
Vôbec najlepšia pre náš organizmus je mrkva varená. Surová mrkva má totiž tuhé bunkové steny, z ktorých telo dokáže využiť jen menšiu časť beta-karoténu. Pri varení mrkvy sa steny buniek narušujú, a pokiaľ varenú mrkvu podávame ako súčasť jedla obsahujúceho tuk, dokáže telo vstrebať viac než polovicu beta-karoténu.
Len na porovnanie – z tepelne upravenej mrkvy za prítomnosti tuku je využiteľnosť beta-karoténu asi 60 %, zo strúhanej surovej mrkvy asi 30 % a hryzením surovej mrkvy využijeme len asi 5 % beta-karoténu.