Občas máme chuť na úlet a naposledy sme dostali nápad spraviť „sekanú“. Skúšali sme viacero receptov a nakoniec to vyhrala kombinácia červenej šošovice a tofu. Nasekané orechy v nej pekne chrumkajú a šťavu jej dodáva opečená strúhaná mrkva. Hodí sa ako hlavný chod, ale aj do sendviča či burgra.
Recept pre 6 osôb
Čas prípravy: 90 min.
Potrebujeme:
- 200 g červenej šošovice
- 1 červená cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- cca 300 g očistenej mrkvy (4 stredne veľké mrkvy)
- 1 balenie natural tofu (180 g)
- 1 balenie údeného tofu (180 g)
- 60 g vlašských orechov (za hrsť)
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej rasce
- 2 ČL mletej červenej sladkej papriky
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 PL tamari omáčky
- 2 PL hrachovej alebo inej múky. Hrachová je v receptoch „šťavnatá“, tak preto ju rady používame
- za hrsť petržlenovej vňaťky
- trošku strúhanky a olivového oleja
Červenú šošovicu uvaríme podľa návodu na obale (7-10 min.), necháme dobre odkvapkať a trošku vychladnúť. Cibuľku nakrájame na kocky a opražíme na olivovom oleji do sklovita. Následne pridáme nastrúhanú mrkvu a opekáme ďalších 5 minút.
Červenú šošovicu následne spolu s nadrobeným tofu, cesnakom, koreninami a soľou rozmixujeme do hladka. Buď stolovým mixérom, alebo postačí aj ponorný. Do tejto zmesi pridáme mrkvu s cibuľkou, nasekané orechy, nasekanú petržlenovú vňať, tamari omáčku a múku a dobre premiešame.
Formu vymastíme a vysypeme strúhankou a vložíme do nej našu hotovú zmes. Pečieme pri 190 st 45-50 minút, pokiaľ má „sekaná“ na vrchu pevnú konzistenciu.
Podávame so zeleninovou kašou (my sme spravili zemiakovo-zelerovú) a napríklad opečenými fazuľkami.