Naša milovaná tekvica v spojení s milovaným exotickým kari. V kombinácií s červenou šošovicou a cícerom je nenormálne dobrá. Sviežosť a chuť Ázie tomu celému dodáva aróma citrusov a vôňa kokosového mlieka. Krásny zimný recept, ktorý zahreje, zasýti a zrelaxuje. A bez dlhého státia pri sporáku!
PS: Pri varení sa fantázií medze nekladú. Ak zrovna nemáte po ruke tekvicu, kari bude výborné aj keď ju nahradíte batátom (sladkým zemiakom) či mrkvou.
Recept pre 4 osoby
Čas prípravy: 45 min.
Potrebujeme:
- 750 g očistenej maslovej tekvice
- 120 g uvareného cícera (môže byť aj z konzervy)
- 100 g červenej šošovice
- 1 stredne veľkú cibuľu
- kúsok nastrúhaného zázvoru (cca. 2 cm)
- 200 ml kokosového mlieka
- 5 ČL kari korenia
- 2 – 3 sušené limetové listy (kúpite v exotických potravinách)
- bobkový list
- štipku čili
- šťavu z polovice až jedného citróna (podľa chuti)
- kokosový/olivový olej
- soľ
- 3 PL strukovinovej múky na zahustenie (múka z červenej šošovice/cícerová) – kúpite v bio obchode alebo exotických potravinách
Tekvicu a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu opražíme na oleji a pridáme tekvicu. Chvíľku opražíme spolu s cibuľkou, následne zalejeme kokosovým mliekom. Potom pridáme vodu, tak aby bola hladina vody kúsok nad zeleninou.
Pridáme zázvor, kari korenie, limetové listy, bobkový list, čili, soľ a necháme zovrieť. Povaríme 5 minút a následne pridáme premytú červenú šošovicu. Varíme 15 min., občas premiešame a posledných 5 minút pridáme cícer. Spolu s cícerom do kari vmiešame aj strukovinovú múku, tak že si odoberieme také 3 žufanky do menšej misky a dobre vymiešame s múkou. Potom vlejeme späť do hrnca. Necháme ešte raz zovrieť.
Keď je kari uvarené, pridáme šťavu z citróna a podľa potreby dosolíme. Servírujeme s ryžou.