Potrebujeme:
- 200 g dlhých piškótov (my sme použili špaldové z Bio obchodu)
- 200 – 250 g jahôd
- 500 g mäkkého (roztierateľného) tvarohu
- 250 g mascarpone
- (1 vanilkový struk)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 – 3 VL práškového cukru (podľa chuti, môže byť aj viac)
- cca. 3 VL pomarančovej šťavy
- 1/2 bio citrónu (bio preto, lebo používame jeho kôru a mala by byť chemicky neošetrená)
- 1 VL horkého kakaa (na ozdobenie)
Tvaroh zmiešame s mascarpone, pridáme zrniečka z vanilkového struku (struk opatrne rozkrojíme a špičkou nožíka vyškrabeme zrniečka), vanilkový cukor a dosladíme práškovým cukrom (podľa chuti). Nakoniec pridáme nastrúhanú kôru z citróna a 1VL pomarančovej šťavy.
Do podlhovastej misky naukladáme vedľa seba dlhé piškóty, ktoré buď predtým do polovice namočíme do pomarančovej šťavy, alebo ich následne pokvapkáme. Na piškóty rozotrieme 1/3 tvarohového krému na ktorý následne poukladáme nakrájané jahody tak aby sme ich mali na celej ploche. Potom opäť piškóty, 1/3 krému a jahody. Na vrch rozotrieme zvyšnú 1/3 krému a uhladíme ho do rovna.
Dáme aspoň na hodinu stuhnúť do chladničky. Tiramisu posypeme jemnou vrstvou horkého kakaa a ozdobíme najkrajšími jahodami.
Tip: Ak si chcete pripraviť domáci vanilkový cukor, stačí dať do malej fľašky vanilkový lusk ktorý ostal po vyškrabaní zrniečok a zasypať ho jemným kryštálovým cukrom. Po približne 2 týždňoch má cukor vanilkovú arómu.