Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 700 g mrkvy + 2 mrkvy na ozdobenie
- 50 g zázvoru
- 1 cibuľa
- 150 g zeleru
- 800 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 1 ČL kurkumy
- soľ, korenie
- olivový olej
- 1 PL masla
- petržlenovú vňať
Okrem toho:
Mrkvu, zeler a zázvor očistíme a nakrájame na menšie kúsky – mrkvu stačí nahrubšie (3-4 cm), zázvor na jemnejšie plátky. Zeler len rozkrojte na tri časti – slúži na dodanie arómy a po dovarení sa vyberá.
V hrnci si zohrejeme olej a opražíme na ňom na jemno nasekanú cibuľu. Pridáme maslo. Keď je roztopené, znížime teplotu a pridáme zeleninu (mrkvu, zeler), zázvor a kurkumu. Asi 2-3 minútky necháme opražiť, aby sa nám rozložili chute a zalejeme bujónom / vodou (podla chuti).
Na miernom ohni varíme cca. 25 min. kým je mrkva mäkká.
Kým sa nám polievka varí, pripravíme si opečené plátky mrkvy, ktorými ju ozdobíme. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenučké plátky. Najľahšie to ide so škrabkou na zeleninu/ špargľu. Na panvici potom plátky mrkvy opečieme na oleji pri miernej teplote.
Po dovarení z polievky vyberieme zeler, z ktorého vytlačíme štavu a potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme soľou a korením.
Polievku ozdobíme plátkami mrkvy a nasekanou petržlenovou vňaťou.