Grilovaná zelenina, to je naše… tak si vravíme, prečo si nespraviť polievku z grilovanej zeleniny. V chladničke sa od zimy triasli 2 cvikle a 5 mrkiev, tak sme siahli po nich. A jedli ste už pečený cesnak? Niečo famózne. Napr. aj iba tak na hrianke. Ale my sme ho nakoniec pridali do polievky.
Recept pre 4 osoby
Čas prípravy: 55 minút / z toho čas pečenia: 40 min.
Potrebujeme:
- 2 väčšie červené repy
- 5 mrkiev
- 1 cibuľa
- 2 cesnaky
- šťava z polky citróna
- 2 ČL zmesi korenia (soľ, cibuľa, koriander, rasca, paradajky, cesnak, kurkuma, zeler, biele korenie, oregáno, muškátový orech, bobkový list, zázvor a kôpor). Pekná zmes, že? Kúpili sme ho v Eliaoliva obchode v Cubicone.
- 1 čajová lyžička horčicových semiačok
- olivový olej
- 700 ml zeleninového bujónu
- papier na pečenie
Na karamelizovanú mrkvu na ozdobu:
- 1 mrkvu
- olivový olej
- soľ, korenie
- med
Červenú repu, mrkvu a cibuľu očistíme, nakrájame na malé kúsky a dáme do misky. Odporúčame na menšie kúsky ako sú na obrázku, lebo našu zeleninu sme piekli hodinu. Ak bude menšia postačí kratšie. Už je to odskúšané, len foťák nebol po ruke. Pridáme korenie, horčicové semienka , cca 2 pol. lyžice olivového oleja, šťavu z polky citróna a všetko spolu dobre premiešame a dáme piecť na plech, na papier na pečenie, na cca 40 min. pri 220 stupňoch, resp. kým zelenina nezmäkne.
Spolu so zeleninou dáme na druhý plech piecť cesnaky. Odrežeme vrchnú špičku a položíme ich na papier na pečenie hlavičkou dole. Pokojne ho môžeme nechať piecť trošku dlhšie ako zeleninu. Nezľaknite sa, že vyzerá ako spálený. Vo vnútri je krásne krémový a pečením sa stane jemne nasládlý.
Upečenú zeleninu si dáme do hrnca a podlejeme vopred pripraveným zeleninovým bujónom. Tentoraz sme použili sušený. Zeleninu a pečený cesnak, ktorý vytlačíme z hlavičiek rozmixujeme v bujóne ponorným mixérom, necháme zovrieť a hotovo. Podľa potreby dochutíme soľou či čiernym korením.
Cesnak si môžeme vytlačiť aj na drievku pomocou pritlačením nožíka a potom ho môžeme dať do polievky. Aby nám do nej nepopadali šupky.
Polievka má krásnu skoro až fialovú farbu a je oku príťažlivá sama o sebe, ale môžete ju ozdobiť aj skaramelizovanými plátkami mrkvy v mede. Jednoducho ich stačí trošku opražiť na oleji so soľou a korením a pridaním medu.