Suroviny
- 400 g vykosteného bravčového pliecka
- 40 g tuku
- 60 g cibule
- 20 g paradajkového pretlaku
- 60 g koreňovej zeleniny ( zeler
- mrkva
- petržlen )
- 60 g konzervovaného hrášku bez nálevu
- 20 g sladkokyslých uhoriek
- 5 dl kyslej smotany
- citrón
- 1 dl mlieka
- 20 g hladkej múky
- 40 g masla
- voda alebo vývar
- soľ
Postup
Bravčové pliecko očistíme, omyjeme, usušíme a osolíme. Na rozohriatom tuku sprudka zo všetkých strán opečieme a mäso vyberieme. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a speníme ju na tom istom tuku, v ktorom sme opiekli mäso.
Pridáme paradajkový pretlak, opečené mäso, podlejeme vriacim vývarom , prípadne vodou a pod pokrývkou udusíme do mäkka. Počas dusenia mäso občasne polievame vlastnou šťavou, obraciame a dolievame vriacu vodu , prípadne vývar.
Ak je mäso mäkké, tak ho vyberieme a pred podávaním rozkrájame na porcie. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, zalejeme vriacim vývarom a mliekom a poriadne rozmiešame.
Varíme približne 30 minút. Koreňovú zeleninu a sladkokyslé uhorky očistíme, pokrájame na tenké rezance a spoločne s hráškom udusíme na masle do mäkka.
Uvarenú omáčku pretrieme cez husté cedidlo, pridáme rozšľahanú kyslú smotanu a udusenú zeleninu. Chuť vylepšíme citrónovou šťavou a krátko povaríme. Bratislavské bravčové pliecko podávame so žemľovými, prípadne zemiakovými knedľami. Výbornou voľbou je karlovarská knedľa.