Pokiaľ ide o anglickú kuchyňu, nemožno prehliadnuť anglický sendvič. Sendviče, ktoré sú základom britskej stravy, sú už po stáročia obľúbenou voľbou rýchleho a jednoduchého jedla. Vďaka jeho jednoduchosti si ho možno vychutnať na rôzne spôsoby, od klasickej syrovej a paradajkovej náplne až po zložitejšie a exotickejšie kombinácie ingrediencií.
Čo je však podstatné, anglické sendviče si viete bez problémov vychutnať aj mimo Anglicka a to pokojne v pohodlí svojho domova. Klasickým anglickým sendvičom je sendvič so slaninou.
Vyrába sa z chrumkavej slaniny a chleba s maslom a ak neviete, čo na raňajky, často sa podáva tento sendvič práve ako prvé jedlo dňa, hoci si ho môžete vychutnať kedykoľvek.
Sendvič so slaninou je v Anglicku taký obľúbený, že bol nedávno vyhlásený za najobľúbenejší sendvič národa. Chutné obložené sendviče si jednoducho zamilujete všetky.
Ingrediencie na anglické obložené chlebíčky
- 4 plátky bieleho alebo celozrnného chleba
- 8 plátkov streaky slaniny
- Zmäknuté maslo
- Kečup alebo horčica (voliteľné)
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup na anglické obložené chlebíčky
- Rozpáľte panvicu na stredne silnom ohni. Pridajte slaninu a za občasného otáčania ju opečte do chrumkava. To by malo trvať približne 8-10 minút.
- Kým sa slanina varí, každý plátok chleba namažte z jednej strany maslom. Ak chcete, môžete pridať aj kečup alebo horčicu.
- Keď je slanina upečená podľa vašich predstáv, vyberte ju z panvice a osušte na papierovej utierke, aby ste odstránili prebytočný tuk.
- Sendvič zostavte tak, že na každý plátok chleba položíte dva plátky slaniny. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Jeden plátok chleba následne položte maslovou stranou na slaninu a druhý plátok chleba položte maslovou stranou nadol.
- Sendvič prekrojte šikmo na polovicu a ihneď podávajte.
Tip: Alternatívou k slanine v sendvičoch môže byť domáca tlačenka, ktorá je pod názvom brawn známa aj v Anglicku.
Sendvič s rybím prstom – recept
Jedným z najznámejších anglických sendvičov je sendvič s rybím prstom. Vyrába sa z obalených a vyprážaných rybích prstov, ktoré sa často podávajú s tatárskou omáčkou alebo kečupom a sú obľúbenou voľbou na rýchle a sýte jedlo.
Ingrediencie na sendvič s rybím prstom
- 4 biele žemle alebo plátky bieleho chleba
- 8-12 rybích prstov
- Tatárska omáčka
- Listy hlávkového šalátu
- Plátky citróna
- Soľ a korenie podľa chuti
- Kečup, majonéza (voliteľné)
Postup na sendvič s rybím prstom
- Predhrejte rúru na 220 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
- Rybie prsty poukladajte na plech a pečte 15-20 minút, alebo kým nie sú chrumkavé a zlatohnedé.
- Kým sa rybie prsty pečú, pripravte si ostatné prísady. Umyte a osušte listy šalátu a nakrájajte plátky citróna.
- Opečte žemle alebo plátky chleba.
- Keď sú rybie prsty upečené, vyberte ich z rúry a podľa chuti ich osoľte a okoreňte.
- Sendvič zostavte tak, že na spodnú polovicu každej žemle alebo plátku chleba natrite tatárskou omáčkou. Na omáčku pridajte vrstvu šalátových listov.
- Na šalátové listy položte 2-3 rybie prsty v závislosti od veľkosti žemlí alebo plátkov chleba.
- V prípade potreby pokvapkajte ďalšou tatárskou omáčkou, kečupom alebo majonézou.
- Sendvič uzavrite hornou polovicou žemle alebo plátkom chleba.
- Sendvič s rybími prstami ihneď podávajte s plátkami citróna na boku.
Vychutnajte si jedinečnú chuť sendviča s rybím prstom! Podeľte sa aj s návštevou a pre väčší výber odporúčame pripraviť tiež ázijské šalátové wrapy.
Sendvič s krevetami – recept
K ďalším obľúbeným rybím sendvičom v Anglicku patrí sendvič s krevetami.
Ingrediencie na sendvič s krevetami
- 8 plátkov bieleho alebo celozrnného chleba
- 200 g uvarených, olúpaných kreviet
- 4 lyžice majonézy
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička nasekaného kôpru
- Soľ a korenie podľa chuti
- Listy hlávkového šalátu
Postup na sendvič s krevetami
- V miske zmiešajte uvarené krevety, majonézu, citrónovú šťavu a nasekaný kôpor. Dobre premiešajte a spojte.
- Krevetovú zmes ochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Plátky chleba opečte do zlatohneda.
- Na štyri plátky opečeného chleba naaranžujte listy šalátu.
- Na listy šalátu dajte lyžičkou krevetovej zmesi a rovnomerne ju rozdeľte na štyri plátky chleba.
- Na vrch položte zvyšné plátky opečeného chleba.
- Sendviče rozrežte šikmo na dve polovice a ihneď podávajte.
Sendvič s údeným lososom a smotanovým syrom – recept
Medzi rybími anglickými sendvičmi nemôže chýbať sendvič s údeným lososom a smotanovým syrom.
Ingrediencie na sendvič s údeným lososom a smotanovým syrom
- 8 plátkov hnedého chleba
- 200 g údeného lososa
- 150 g smotanového syra
- 1 lyžica nasekaného čerstvého kôpru
- 1 citrón nakrájaný na plátky
- Soľ a korenie podľa chuti
- Kapary, na tenké plátky nakrájaná červená cibuľa (voliteľné)
Postup na sendvič s údeným lososom a smotanovým syrom
- V miske zmiešajte smotanový syr a nasekaný kôpor. Dobre premiešajte a spojte.
- Plátky chleba opečte do zlatohneda.
- Každý plátok chleba potrite z jednej strany veľkým množstvom syrovej zmesi.
- Na krémový syr položte niekoľko plátkov údeného lososa a uistite sa, že úplne pokrýva chlieb.
- Podľa chuti posypte soľou a korením a v prípade potreby pridajte kapary alebo na tenké plátky nakrájanú červenú cibuľu.
- Na vrch položte zvyšné plátky chleba.
- Sendviče rozrežte šikmo na dve polovice a ihneď podávajte s citrónovými plátkami na boku.
Poznámka: Môžete použiť aj iný druh chleba, napríklad jogurtový chlieb, ktorý už sám o sebe obsahuje dostatok živín.
Recept môžete variovať podľa svojich chutí, namiesto údeného lososa môžete sendvič servírovať aj s grilovaným filetom z lososa.
Sendvič s hovädzím mäsom a chrenom – recept
Pre tých, ktorí hľadajú mäsitejšie sendviče, je klasikou sendvič s pečeným hovädzím mäsom a chrenom. Vyrába sa z tenkých plátkov hovädzieho roastbeefu, chrenovej omáčky a chleba a často sa podáva ako v nedeľu na večeru. Ak ste fanúšikom mäsových sendvičov, určite ochutnajte aj kubánsky sendvič.
Ingrediencie na sendvič s hovädzím mäsom a chrenom
- 8 plátkov bieleho alebo celozrnného chleba
- 300 g vareného hovädzieho mäsa nakrájaného na tenké plátky
- 4 lyžice chrenovej omáčky
- 4 lyžice majonézy
- Soľ a korenie podľa chuti
- Listy hlávkového šalátu
- Nakrájaná červená cibuľa, paradajka, uhorka (voliteľné)
Postup na sendvič s hovädzím mäsom a chrenom
- V miske zmiešajte chrenovú omáčku a majonézu. Dobre premiešajte a spojte.
- Hovädzie plátky podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Plátky chleba opečte, kým nie sú ľahko zlatohnedé.
- Na štyri plátky opečeného chleba naaranžujte listy šalátu.
- Na listy šalátu naneste veľké množstvo chrenovej zmesi.
- Na chrenovú zmes pridajte vrstvu na tenké plátky nakrájaného hovädzieho mäsa.
- Ak chcete, pridajte na hovädzie mäso nakrájanú červenú cibuľu, paradajku a/alebo uhorku.
- Na vrch položte zvyšné plátky opečeného chleba.
- Sendviče rozrežte šikmo na dve polovice a ihneď podávajte.
Tip: Namiesto chrenovej omáčky môžete vyskúšať cesnakovú nátierku.
Sendvič Ploughman’s – recept
Sendvič Ploughman’s sa pripravuje zo syra čedar, uhoriek a cibule. Podáva sa na hrubom chrumkavom chlebe.
Ingrediencie na sendvič Ploughman’s
- 8 plátkov hnedého chleba
- 200 g syra čedar nakrájaného na tenké plátky
- 4-6 plátkov varenej šunky
- 1 jablko nakrájané na plátky
- 1 malá červená cibuľa nakrájaná na tenké plátky
- Nakladané uhorky
- Nakladaná cibuľa
- Nakladaná zelenina Branston
- Maslo
Postup na sendvič Ploughman’s
- Na každý plátok chleba natrite maslo.
- Na štyri plátky chleba poukladajte plátky syra čedar, varenú šunku, plátky jablka a na tenké plátky nakrájanú červenú cibuľu.
- Navrch položte nakladané uhorky a nakladanú cibuľu.
- Na zvyšné plátky chleba natrite veľké množstvo marinády Branston.
- Uhorku položte stranou nadol na náplň sendviča.
- Sendviče prekrojte na polovicu a ihneď podávajte.
Avokádový sendvič – recept
V posledných rokoch sa v Anglicku rozšírili modernejšie a trendovejšie sendviče. Obľúbeným sa stal napríklad avokádový sendvič, ktorý sa pripravuje z roztlačeného avokáda. Môže byť však doplnený aj o ďalšie ingrediencie podľa chuti, ako sú miešané vajíčka, údený losos alebo slanina. Zaujímavou alternatívou nielen pre vegánov je kombinácia s fazuľovou nátierkou, ktorá napodobňuje vajíčkovú.
Ingrediencie na avokádový sendvič
- 8 plátkov chleba akéhokoľvek druhu
- 2 zrelé avokáda, olúpané a zbavené kôstok
- 1 limetka, odšťavená
- 1 strúčik cesnaku, mletý
- Soľ a korenie podľa chuti
- Vločky červenej papriky (nepovinné)
- Listy hlávkového šalátu
- Nakrájané paradajky
- Červená cibuľa nakrájaná na plátky
- Nakrájaná uhorka
Postup na avokádový sendvič
- Pridajte limetkovú šťavu, pretlačený cesnak a soľ a korenie podľa chuti. Dobre premiešajte a spojte.
- Plátky chleba opečte do zlatohneda.
- Na jednu stranu každého plátku chleba rozotrite avokádovú kašu.
- V prípade potreby posypte červenou paprikou.
- Na avokádo položte listy šalátu, plátky paradajok, plátky červenej cibule a plátky uhorky.
- Do sendviču ešte môžete pridať vajce, údeného lososa alebo slaninu.
- Na vrch položte zvyšné plátky chleba.
- Sendviče prekrojte na polovicu a ihneď podávajte.
Ako dezert k avokádovému sendviču odporúčame vyskúšať citrónový zákusok.
Sendvič s halloumi – recept
Okrem avokádového sendviča je chutným a vegetariánskym sendvičom aj sendvič halloumi, ktorý sa pripravuje z grilovaného syra halloumi.
Ingrediencie na sendvič s halloumi
- 8 plátkov kváskového chleba
- 1 blok syra halloumi, nakrájaného na plátky
- 1 červená paprika, nakrájaná na plátky
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na plátky
- 1 malá cuketa, nakrájaná na plátky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku, mletý
- 1 lyžička sušeného oregana
- Soľ a korenie podľa chuti
- Hummus
- Listy rukoly
Postup na sendvič s halloumi
- Rozpáľte grilovaciu panvicu alebo grilovací rošt na stredne vysokú teplotu.
- V miske zmiešajte nakrájanú červenú papriku, nakrájanú červenú cibuľu, nakrájanú cuketu, olivový olej, pretlačený cesnak, sušené oregano, soľ a korenie. Dobre premiešajte a spojte.
- Zeleninu grilujte asi 3-4 minúty z každej strany, kým sa mierne neopečie a nezmäkne.
- Syr halloumi grilujte 1-2 minúty z každej strany, kým nie je mierne zlatohnedý a chrumkavý.
- Plátky kváskového chleba opečte, kým nie sú ľahko zlatohnedé.
- Každý plátok chleba potrite z jednej strany humusom.
- Na vrch hummusu položte lístky rukoly.
- Na vrch rukoly pridajte vrstvu grilovanej zeleniny.
- Na zeleninu pridajte niekoľko plátkov grilovaného halloumi syra.
- Na vrch položte zvyšné plátky kváskového chleba.
- Sendviče prekrojte na polovicu a ihneď podávajte.
Poznámka
Anglické sendviče sa zvyčajne pripravujú z krájaného chleba, hoci možno použiť rôzne druhy chleba vrátane celozrnného, bieleho, ražného a kváskového. Pri príprave anglických obložených chlebíkov, skúste aj recept na holandskú omáčku, ktorá je obľúbenou anglickou pochúťkou.
Nech už si vyberiete ktorýkoľvek z receptov so sendvičmi, zaručene obohatí vaše chuťové poháriky.