Hlavné jedláNátierkyPečivoRecepty

Anglické obložené chlebíčky – recept

anglicke-oblozene-chlebicky-2

Pokiaľ ide o anglickú kuchyňu, nemožno prehliadnuť anglický sendvič. Sendviče, ktoré sú základom britskej stravy, sú už po stáročia obľúbenou voľbou rýchleho a jednoduchého jedla. Vďaka jeho jednoduchosti si ho možno vychutnať na rôzne spôsoby, od klasickej syrovej a paradajkovej náplne až po zložitejšie a exotickejšie kombinácie ingrediencií.

Čo je však podstatné, anglické sendviče si viete bez problémov vychutnať aj mimo Anglicka a to pokojne v pohodlí svojho domova. Klasickým anglickým sendvičom je sendvič so slaninou.

Vyrába sa z chrumkavej slaniny a chleba s maslom a ak neviete, čo na raňajky, často sa podáva tento sendvič práve ako prvé jedlo dňa, hoci si ho môžete vychutnať kedykoľvek.

Sendvič so slaninou je v Anglicku taký obľúbený, že bol nedávno vyhlásený za najobľúbenejší sendvič národa. Chutné obložené sendviče si jednoducho zamilujete všetky.

Klasickým anglickým sendvičom je sendvič so slaninou

Ingrediencie na anglické obložené chlebíčky

  • 4 plátky bieleho alebo celozrnného chleba
  • 8 plátkov streaky slaniny
  • Zmäknuté maslo
  • Kečup alebo horčica (voliteľné)
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup na anglické obložené chlebíčky

  1. Rozpáľte panvicu na stredne silnom ohni. Pridajte slaninu a za občasného otáčania ju opečte do chrumkava. To by malo trvať približne 8-10 minút.
  2. Kým sa slanina varí, každý plátok chleba namažte z jednej strany maslom. Ak chcete, môžete pridať aj kečup alebo horčicu.
  3. Keď je slanina upečená podľa vašich predstáv, vyberte ju z panvice a osušte na papierovej utierke, aby ste odstránili prebytočný tuk.
  4. Sendvič zostavte tak, že na každý plátok chleba položíte dva plátky slaniny. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  5. Jeden plátok chleba následne položte maslovou stranou na slaninu a druhý plátok chleba položte maslovou stranou nadol.
  6. Sendvič prekrojte šikmo na polovicu a ihneď podávajte.

Tip: Alternatívou k slanine v sendvičoch môže byť domáca tlačenka, ktorá je pod názvom brawn známa aj v Anglicku.

Sendvič s rybím prstom – recept

Jedným z najznámejších anglických sendvičov je sendvič s rybím prstom. Vyrába sa z obalených a vyprážaných rybích prstov, ktoré sa často podávajú s tatárskou omáčkou alebo kečupom a sú obľúbenou voľbou na rýchle a sýte jedlo.

Tento typ sendvičov sa podáva najčastejšie s tatárskou omáčkou

Ingrediencie na sendvič s rybím prstom

  • 4 biele žemle alebo plátky bieleho chleba
  • 8-12 rybích prstov
  • Tatárska omáčka
  • Listy hlávkového šalátu
  • Plátky citróna
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Kečup, majonéza (voliteľné)

Postup na sendvič s rybím prstom

  1. Predhrejte rúru na 220 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
  2. Rybie prsty poukladajte na plech a pečte 15-20 minút, alebo kým nie sú chrumkavé a zlatohnedé.
  3. Kým sa rybie prsty pečú, pripravte si ostatné prísady. Umyte a osušte listy šalátu a nakrájajte plátky citróna.
  4. Opečte žemle alebo plátky chleba.
  5. Keď sú rybie prsty upečené, vyberte ich z rúry a podľa chuti ich osoľte a okoreňte.
  6. Sendvič zostavte tak, že na spodnú polovicu každej žemle alebo plátku chleba natrite tatárskou omáčkou. Na omáčku pridajte vrstvu šalátových listov.
  7. Na šalátové listy položte 2-3 rybie prsty v závislosti od veľkosti žemlí alebo plátkov chleba.
  8. V prípade potreby pokvapkajte ďalšou tatárskou omáčkou, kečupom alebo majonézou.
  9. Sendvič uzavrite hornou polovicou žemle alebo plátkom chleba.
  10. Sendvič s rybími prstami ihneď podávajte s plátkami citróna na boku.

Vychutnajte si jedinečnú chuť sendviča s rybím prstom! Podeľte sa aj s návštevou a pre väčší výber odporúčame pripraviť tiež ázijské šalátové wrapy.

Sendvič s krevetami – recept

K ďalším obľúbeným rybím sendvičom v Anglicku patrí sendvič s krevetami.

Zdravé chlebíčky.

Ingrediencie na sendvič s krevetami

  • 8 plátkov bieleho alebo celozrnného chleba
  • 200 g uvarených, olúpaných kreviet
  • 4 lyžice majonézy
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička nasekaného kôpru
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Listy hlávkového šalátu

Postup na sendvič s krevetami

  1. V miske zmiešajte uvarené krevety, majonézu, citrónovú šťavu a nasekaný kôpor. Dobre premiešajte a spojte.
  2. Krevetovú zmes ochuťte soľou a korením podľa chuti.
  3. Plátky chleba opečte do zlatohneda.
  4. Na štyri plátky opečeného chleba naaranžujte listy šalátu.
  5. Na listy šalátu dajte lyžičkou krevetovej zmesi a rovnomerne ju rozdeľte na štyri plátky chleba.
  6. Na vrch položte zvyšné plátky opečeného chleba.
  7. Sendviče rozrežte šikmo na dve polovice a ihneď podávajte.

Sendvič s údeným lososom a smotanovým syrom – recept

Medzi rybími anglickými sendvičmi nemôže chýbať sendvič s údeným lososom a smotanovým syrom.

Sendvič so šunkou.

Ingrediencie na sendvič s údeným lososom a smotanovým syrom

  • 8 plátkov hnedého chleba
  • 200 g údeného lososa
  • 150 g smotanového syra
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého kôpru
  • 1 citrón nakrájaný na plátky
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Kapary, na tenké plátky nakrájaná červená cibuľa (voliteľné)

Postup na sendvič s údeným lososom a smotanovým syrom

  1. V miske zmiešajte smotanový syr a nasekaný kôpor. Dobre premiešajte a spojte.
  2. Plátky chleba opečte do zlatohneda.
  3. Každý plátok chleba potrite z jednej strany veľkým množstvom syrovej zmesi.
  4. Na krémový syr položte niekoľko plátkov údeného lososa a uistite sa, že úplne pokrýva chlieb.
  5. Podľa chuti posypte soľou a korením a v prípade potreby pridajte kapary alebo na tenké plátky nakrájanú červenú cibuľu.
  6. Na vrch položte zvyšné plátky chleba.
  7. Sendviče rozrežte šikmo na dve polovice a ihneď podávajte s citrónovými plátkami na boku.

Poznámka: Môžete použiť aj iný druh chleba, napríklad jogurtový chlieb, ktorý už sám o sebe obsahuje dostatok živín.

Recept môžete variovať podľa svojich chutí, namiesto údeného lososa môžete sendvič servírovať aj s grilovaným filetom z lososa.

Sendvič s hovädzím mäsom a chrenom – recept

Pre tých, ktorí hľadajú mäsitejšie sendviče, je klasikou sendvič s pečeným hovädzím mäsom a chrenom. Vyrába sa z tenkých plátkov hovädzieho roastbeefu, chrenovej omáčky a chleba a často sa podáva ako v nedeľu na večeru. Ak ste fanúšikom mäsových sendvičov, určite ochutnajte aj kubánsky sendvič.

Ingrediencie na sendvič s hovädzím mäsom a chrenom

  • 8 plátkov bieleho alebo celozrnného chleba
  • 300 g vareného hovädzieho mäsa nakrájaného na tenké plátky
  • 4 lyžice chrenovej omáčky
  • 4 lyžice majonézy
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Listy hlávkového šalátu
  • Nakrájaná červená cibuľa, paradajka, uhorka (voliteľné)

Postup na sendvič s hovädzím mäsom a chrenom

  1. V miske zmiešajte chrenovú omáčku a majonézu. Dobre premiešajte a spojte.
  2. Hovädzie plátky podľa chuti osoľte a okoreňte.
  3. Plátky chleba opečte, kým nie sú ľahko zlatohnedé.
  4. Na štyri plátky opečeného chleba naaranžujte listy šalátu.
  5. Na listy šalátu naneste veľké množstvo chrenovej zmesi.
  6. Na chrenovú zmes pridajte vrstvu na tenké plátky nakrájaného hovädzieho mäsa.
  7. Ak chcete, pridajte na hovädzie mäso nakrájanú červenú cibuľu, paradajku a/alebo uhorku.
  8. Na vrch položte zvyšné plátky opečeného chleba.
  9. Sendviče rozrežte šikmo na dve polovice a ihneď podávajte.

Tip: Namiesto chrenovej omáčky môžete vyskúšať cesnakovú nátierku.

Sendvič Ploughman’s – recept

Sendvič Ploughman’s sa pripravuje zo syra čedar, uhoriek a cibule. Podáva sa na hrubom chrumkavom chlebe.

Sendviče všetkých chutí.

Ingrediencie na sendvič Ploughman’s

  • 8 plátkov hnedého chleba
  • 200 g syra čedar nakrájaného na tenké plátky
  • 4-6 plátkov varenej šunky
  • 1 jablko nakrájané na plátky
  • 1 malá červená cibuľa nakrájaná na tenké plátky
  • Nakladané uhorky
  • Nakladaná cibuľa
  • Nakladaná zelenina Branston
  • Maslo

Postup na sendvič Ploughman’s

  1. Na každý plátok chleba natrite maslo.
  2. Na štyri plátky chleba poukladajte plátky syra čedar, varenú šunku, plátky jablka a na tenké plátky nakrájanú červenú cibuľu.
  3. Navrch položte nakladané uhorky a nakladanú cibuľu.
  4. Na zvyšné plátky chleba natrite veľké množstvo marinády Branston.
  5. Uhorku položte stranou nadol na náplň sendviča.
  6. Sendviče prekrojte na polovicu a ihneď podávajte.

Avokádový sendvič – recept

V posledných rokoch sa v Anglicku rozšírili modernejšie a trendovejšie sendviče. Obľúbeným sa stal napríklad avokádový sendvič, ktorý sa pripravuje z roztlačeného avokáda. Môže byť však doplnený aj o ďalšie ingrediencie podľa chuti, ako sú miešané vajíčka, údený losos alebo slanina. Zaujímavou alternatívou nielen pre vegánov je kombinácia s fazuľovou nátierkou, ktorá napodobňuje vajíčkovú.

Avokádový sendvič

Ingrediencie na avokádový sendvič

  • 8 plátkov chleba akéhokoľvek druhu
  • 2 zrelé avokáda, olúpané a zbavené kôstok
  • 1 limetka, odšťavená
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Vločky červenej papriky (nepovinné)
  • Listy hlávkového šalátu
  • Nakrájané paradajky
  • Červená cibuľa nakrájaná na plátky
  • Nakrájaná uhorka

Postup na avokádový sendvič

  1. Pridajte limetkovú šťavu, pretlačený cesnak a soľ a korenie podľa chuti. Dobre premiešajte a spojte.
  2. Plátky chleba opečte do zlatohneda.
  3. Na jednu stranu každého plátku chleba rozotrite avokádovú kašu.
  4. V prípade potreby posypte červenou paprikou.
  5. Na avokádo položte listy šalátu, plátky paradajok, plátky červenej cibule a plátky uhorky.
  6. Do sendviču ešte môžete pridať vajce, údeného lososa alebo slaninu.
  7. Na vrch položte zvyšné plátky chleba.
  8. Sendviče prekrojte na polovicu a ihneď podávajte.

Ako dezert k avokádovému sendviču odporúčame vyskúšať citrónový zákusok.

Sendvič s halloumi – recept

Okrem avokádového sendviča je chutným a vegetariánskym sendvičom aj sendvič halloumi, ktorý sa pripravuje z grilovaného syra halloumi.

Ingrediencie na sendvič s halloumi

  • 8 plátkov kváskového chleba
  • 1 blok syra halloumi, nakrájaného na plátky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na plátky
  • 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na plátky
  • 1 malá cuketa, nakrájaná na plátky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Hummus
  • Listy rukoly

Postup na sendvič s halloumi

  1. Rozpáľte grilovaciu panvicu alebo grilovací rošt na stredne vysokú teplotu.
  2. V miske zmiešajte nakrájanú červenú papriku, nakrájanú červenú cibuľu, nakrájanú cuketu, olivový olej, pretlačený cesnak, sušené oregano, soľ a korenie. Dobre premiešajte a spojte.
  3. Zeleninu grilujte asi 3-4 minúty z každej strany, kým sa mierne neopečie a nezmäkne.
  4. Syr halloumi grilujte 1-2 minúty z každej strany, kým nie je mierne zlatohnedý a chrumkavý.
  5. Plátky kváskového chleba opečte, kým nie sú ľahko zlatohnedé.
  6. Každý plátok chleba potrite z jednej strany humusom.
  7. Na vrch hummusu položte lístky rukoly.
  8. Na vrch rukoly pridajte vrstvu grilovanej zeleniny.
  9. Na zeleninu pridajte niekoľko plátkov grilovaného halloumi syra.
  10. Na vrch položte zvyšné plátky kváskového chleba.
  11. Sendviče prekrojte na polovicu a ihneď podávajte.

Poznámka

Anglické sendviče sa zvyčajne pripravujú z krájaného chleba, hoci možno použiť rôzne druhy chleba vrátane celozrnného, bieleho, ražného a kváskového. Pri príprave anglických obložených chlebíkov, skúste aj recept na holandskú omáčku, ktorá je obľúbenou anglickou pochúťkou.

Nech už si vyberiete ktorýkoľvek z receptov so sendvičmi, zaručene obohatí vaše chuťové poháriky.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang