PolievkyRecepty

Krémová hubová polievka – recept

Hlbokú zemitú chuť klasického receptu na domácu krémovú hubovú polievku nemožno prekonať, najmä keď je hotová za pár minút.

Zamilujete si, ako jednoducho sa pripravuje. Prejsť sa do kuchyne, hodiť dokopy pár ingrediencií, a o pár minút vyjsť s teplou krémovou miskou upokojujúcej polievky.

Aké prísady potrebujeme na hubovú krémovú polievku

  • Huby: Čerstvé šampiňóny sú na tento recept ideálne. Môžete použiť aj portobello alebo kombináciu vašich obľúbených druhov húb.
  • Bylinky: Petržlen je na doplnenie týchto neuveriteľných chutí najlepší. Pridať môžete aj tymian, rozmarín, oregano, estragón, pažítku alebo koriander. Použite to, čo máte radi!
  • Smotana: Hustá smotana dodáva polievke bohatosť.
  • Múka: Múku potrebujeme na vytvorenie lahodnej krémovej konzistencie, pre ktorú je hubová polievka obľúbená. Ak chcete, môžete ju vynechať a použiť kukuričný škrob. Ak si nie ste istí množstvom podľa vašich predstáv, pridávajte kukuričnú škrobovú kašu po polievkových lyžiciach, medzi tým miešajte, kým nedosiahnete ideálnu konzistenciu.

Recept na krémovú hubovú polievku

Potešte sa miskou teplej polievky, takej lahodne krémovej s jemnými kúskami húb. Uvaríte ju z ľahko dostupných surovín, ktoré už možno máte v kuchyni. Ste len pár minút od sýtej misky krémovej dobroty.

Ingrediencie na krémovú hubovú polievku

  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžice nakrájanej cibule
  • 400 g čerstvých nakrájaných húb
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 8 dcl zeleninového vývaru
  • 2 dcl smotany na šlahanie alebo pochúťkovej smotany
  • soľ
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať

Postup na krémovú hubovú polievku

  1. Na masle opražte cibuľu s hubami do zlatista asi 5 minút.
  2. Vmiešajte múku. Zalejte zeleninovým vývarom za stáleho miešania.
  3. Varte 15 minút. Pridajte smotanu.
  4. Ochutíme soľou a korením. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.

Skladovanie

Zvyšky hubovej krémovej polievky skladujte zakryté v chladničke až 4 dni.

Mrazenie

Polievku nechajte úplne vychladnúť a potom ju rozdeľte do nádob vhodných na mrazenie. Na vrchu nechajte asi centimeter na rozšírenie. Po rozmrazení ju poriadne prešľahajte, aby sa všetko opäť rozmiešalo.

Ako pripraviť hubovú krémovú polievku bez smotany?

Ak potrebujete vynechať smotanu, môžete ju nahradiť nízkotučným alebo obyčajným mliekom. Dajte len pozor, aby ste ho nepriviedli do prudkého varu, pretože by sa mohlo zrážať. Na miernom ohni ho varte asi minútu, aby sa zohrialo.

V prípade bezlaktózového variantu môžete smotanu alebo mlieko úplne vynechať. Naša hubová polievka je aj bez mliečnej zložky pekne krémová.

Chuť húb výborne doplní víno, cesnak, parmezán a bylinky.

Recept na krémovú hubovú polievku s vínom

Suché biele vína sú do tejto polievky ideálne a dodajú jej neuveriteľnú chuť.

Ingrediencie na krémovú hubovú polievku s vínom

  • 6 lyžice masla, nakrájaného na kúsky, rozdelené
  • 1 kg húb, nakrájaných na plátky
  • soľ a čierne korenie
  • 2 a 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 1 a 1/2 lyžice mletého cesnaku
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 2/3 šálky suchého bieleho vína, napríklad Sauvignon Blanc
  • 3 šálky kuracieho vývaru
  • parmezán podľa chuti
  • 2 lyžičky čerstvých tymianových listov
  • 1 a 1/2 lyžice kukuričného škrobu dobre zmiešaného s 2 lyžicemi vody (nepovinné, na zahustenie)
  • 3/4 šálky hustej smotany
  • 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  • voliteľné ozdoby: strúhaný parmezán, restované huby, nasekaná čerstvá petržlenová vňať

Postup na krémovú hubovú polievku s vínom

  1. V ťažkom hrnci na miernom ohni rozpustite 4 lyžice masla.
  2. Pridajte huby, dve štipky soli a premiešajte. Nechajte variť za občasného prehadzovania, kým sa tekutiny neodparia a huby nezhnednú, približne 25 až 30 minút (ku koncu varenia prehadzujte častejšie, aby ste zabránili pripáleniu).
  3. Pridajte cibuľu a smažte ešte 3 minúty, občas premiešajte. Potom pridajte cesnak a varte ešte 2 minúty za častého miešania.
  4. Rozpustite zvyšné 2 lyžice masla, pridajte múku a varte 1 až 2 minúty za stáleho miešania a oškrabávania dna hrnca.
  5. Prilejte biele víno, zoškrabte pripálené kúsky zo dna hrnca a zmes premiešajte.
  6. Za stáleho miešania pomaly prilievajte kurací vývar. Pridajte postrúhaný parmezán a tymian. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
  7. Znížte teplotu na minimum a prikryté nechajte jemne dusiť 20 až 30 minút. Občas premiešajte.
  8. Ak chcete polievku viac zahusťovať, počas poslednej 1 minúty varenia pridajte zmes vody s kukuričným škrobom.
  9. Vmiešajte smotanu a citrónovú šťavu a stiahnite z ohňa.
  10. Podávajte s voliteľnou prílohou z parmezánu, orestovaných húb a petržlenovej vňate.

Možné obmeny a náhrady krémovej hubovej polievky

  • Vegánsky pokrm: namiesto kuracieho vývaru použite zeleninový vývar, vynechajte parmezán, maslo nahraďte olivovým olejom, smotanu z konzervy nahraďte kokosovou smotanou.
  • Sušené bylinky: Čerstvý tymian môžete nahradiť 1/2 až 1 lyžičkou sušeného tymianu podľa chuti.
  • Bezlepkový variant: Vynechajte múku. Zvýšte množstvo kukuričného škrobu o ďalšiu 1 lyžicu. Uistite sa, že ostatné prísady sú bezlepkové.
  • Vynechanie vína: Ak nemáte po ruke víno, zvýšte množstvo kuracieho vývaru o ďalšie 2/3 šálky.
  • Náhrada smotany: Šľahačkovú smotanu môžete nahradiť smotanou na varenie. Použite 1 šálku.
  • Krémová polievka: Ak chcete mať hladkú hubovú polievku, znížte množstvo múky na 2 lyžice a vynechajte kukuričný škrob. Polievku po uvarení rozmixujte ponorným mixérom v hrnci mimo ohňa.
  • Vývar: Do hubovej polievky sa hodí kurací alebo hovädzí vývar, použite to, čo máte po ruke. Ak chcete vegetariánsky variant, použite kvalitný zeleninový vývar.
  • Hovädzí bujón: V porovnaní s kuracím bujónom poskytuje neuveriteľnú hĺbku chuti. Rovnako ako pri vývaroch však môžete použiť zeleninový bujón v prášku na prípravu chutnej vegetariánskej polievky.
Krémová hubová polievka je vynikajúca sama o sebe, ale môžete ju doplniť napríklad krutónmi.

Odporúčané prílohy k hubovej krémovej polievke

Polievku môžete podávať takú, aká je, bez príloh, ale je tu niekoľko chuťových vylepšení, ktoré jej dodajú aj vizuálne oživenie.

Lahodnú krémovú polievku môžete pripraviť aj z iných húb – skúste shiitake, zdravú hlivu či voňavé lesné huby.

Ak ste milovníkom krémových polievok, vyskúšajte napríklad aj cibuľovú polievku alebo mrkvovú krémovú polievku. Ak dávate prednosť sýtym hustým polievkam, určite skúste aj moravskú fazuľovú polievku.

Krémová polievka s hlivou a shiitake – recept

Domáca krémová hubová polievka – je to bohatá a aromatická polievka pripravená z dusených húb a cibule, byliniek a krémového vývaru obohatená trochou brandy.

Ingrediencie na krémovú polievku s hlivou a shiitake

  • 6 lyžíc masla
  • 2 šálky nadrobno nakrájanej cibule
  • 150 g šampiňónov, nakrájaných
  • 150 g čerstvej hlivy ustricovej, nasekanej
  • 150 g čerstvých húb shiitake, nasekané
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého tymianu
  • 3 lyžice brandy
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 4 šálky hovädzieho vývaru

Postup na krémovú polievku s hlivou a shiitake

  1. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo na stredne silnom ohni.
  2. Pridajte cibuľu a smažte ju do zlatista asi 5 minút.
  3. Pridajte všetky huby a tymian; restujte, kým huby nezačnú hnednúť, približne 8 minút.
  4. Pridajte brandy a miešajte 30 sekúnd a potom vmiešajte múku.
  5. Pomaly primiešajte vývar a priveďte polievku do varu. Znížte teplotu a varte nezakryté 10 minút.
  6. Dochuťte soľou a korením. Nalejte do misiek.
Na prípravu krémovej polievky sa hodia aj huby shiitake, hliva či lesné huby.

Recept na krémovú polievku z lesných húb

Krémová polievka z lesných húb pripravená zo sušených lesných húb, čerstvých húb, šalotky, cesnaku, vývaru, smotany, sherry a byliniek.

Ingrediencie na krémovú polievku z lesných húb

  • 50 g sušených lesných húb
  • 3 šálky horúcej vody
  • 6 lyžíc masla, rozdelených na 3 lyžice a 3 lyžice
  • 1/2 šálky mletej šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté (1 lyžica)
  • 200 g čerstvých šampiňónov, rozpolených a nakrájaných na plátky
  • 1/2 šálky múky
  • 1/3 šálky suchého sherry
  • soľ a korenie
  • 4 šálky kvalitného kuracieho vývaru alebo zeleninového vývaru pre vegetariánsku verziu
  • 1 lyžička provensálskych byliniek
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička soli a viac podľa chuti
  • 1/2 šálky hustej smotany
  • 1/4 šálky jemne nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/4 šálky nasekanej pažítky

Postup na krémovú polievku z lesných húb

  1. Vložte sušené lesné huby do stredne veľkej misy a zalejte ich 3 šálkami veľmi horúcej vody. Nechajte 30 minút odstáť. Sito vyložte navlhčenou papierovou utierkou alebo kávovým filtrom.
  2. Po 30 minútach preceďte huby cez filter a nechajte si aspoň jednu šálku hubovej tekutiny. Čerstvé lesné huby nahrubo nakrájajte.
  3. V ťažkom hrnci na miernom ohni rozohrejte 3 lyžice masla. Šalotku smažte, kým nezmäkne a nespriehľadnie, približne 7 až 8 minút. Pridajte cesnak a varte ešte minútu.
  4. Pridajte čerstvé huby, zvýšte teplotu na stredne vysokú a varte ešte niekoľko minút. Pridajte nakrájané lesné huby. Znížte teplotu, prikryte a nechajte variť 10 minút.
  5. Pridajte 1/3 šálky suchého sherry do hrnca, zvýšte teplotu na stredne vysokú.
  6. Pridajte do hrnca zvyšné 3 lyžice masla a miešajte, kým sa nerozpustí. Do hrnca pridajte múku a miešajte, kým sa všetky huby dobre neobalia múkou, čím sa vytvorí zápražka. Varte 2 až 3 minúty.
  7. Pridajte jednu šálku vody z namáčania húb a miešajte, kým sa múka nerozpustí vo vode a nevzniknú hrudky. Pridajte kurací vývar. Miešajte, kým sa dobre nezapracuje.
  8. Pridáme provensálske bylinky, sušený tymian, bobkový list a soľ.
  9. Zahrievajte na vysokej teplote, kým sa polievka nezačne mierne variť. Znížte teplotu, aby sa udržiavala na miernom ohni. Prikryte a varte 20 minút.
  10. Keď je polievka pripravená na podávanie, odstráňte bobkové listy a vmiešajte 1/2 šálky hustej smotany na šľahanie. Podľa chuti pridajte čierne korenie a viac soli.
  11. Pri podávaní ozdobte nasekanou pažítkou a petržlenovou vňaťou.

Zohrejte sa krémovou hubovou polievkou na tele aj na duši nielen počas chladných dní.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang