Recepty

Chlieb a pečivo, neoddeliteľná súčasť zdravej stravy

Obilniny a pečivo tvoria základ našej stravy. Predstavujú dobrý zdroj energie a ľahko využiteľných sacharidov.

Sú vhodné nielen na raňajky alebo na desiatu, ale môžu byť súčasťou večerí a obedov.

Jednu porciu predstavuje 1 krajec chleba, 1 rožok alebo žemľa, ¾ hrnčeka uvarenej ryže, cestovín alebo cereálií. Malým aj veľkým určite bude chutiť doma pripravená prekladaná pizza, ktorú je možné upiecť aj z celozrnnej múky.

Pečivo a cereálie môžu byť okrem sacharidov a energie aj zdrojom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Ich množstvo závisí od toho, či sa jedná o pečivo z bielej alebo celozrnnej múky, či sú cereálie celozrnné, či je ryža lúpaná alebo natural.

Viac zdraviu prospešných látok je obsiahnutých v celozrnných výrobkoch, čiže sú pre zdravú výživu vhodnejšie.

Pečivo a obilniny patria medzi sacharidové potraviny, pre ktoré bola stanovená hodnota tzv. glykemického indexu (GI). Okrem pečiva a obilnín medzi sacharidové potraviny patrí aj ovocie, zelenina, zemiaky, sladkosti, sladené a alkoholické nápoje atď. GI okrem iného určuje, na aký čas nás daná potravina zasýti.

Všeobecne možno povedať, že biele pečivo má vyšší GI, a preto nás zasýti na kratší čas ako pečivo celozrnné. Pre staršie deti teda môžeme vyberať pečivo a obilniny aj podľa tohto kritéria.

Cornflakes

4,1

Potravina (100 g)

Vláknina (g/100 g)

Pšeničný chlieb

4,0

Žemle

3,0

Viaczrnný chlieb

5,6

Knäckebrot

14,0

Grahamové pečivo

11,9

Sójové pečivo

7,7

Ovsené vločky

6,7

Müsli

4,0

Prečo NIE:

svetlé pečivo: dodáva ľudskému organizmu iba energiu a sacharidy. Z výživového hľadiska sú oveľa vhodnejšie potraviny celozrnné, ktoré naviac obsahujú vitamíny, minerálne látky a vlákninu.

Väčšie množstvo celozrnného pečiva malým deťom: dospelí by mali denne zjesť približne 25 – 30 gramov vlákniny, detský organizmus by si však s takým množstvom vlákniny nedokázal poradiť, najmä v prípade malých detí.

Pre ne nie sú celozrnné potraviny podávané niekoľkokrát denne vhodné, preto sa odporúča zaraďovať im ich do jedálneho lístka postupne s pribúdajúcim vekom.

K čomu môže viesť nedostatok pečiva a obilnín?

  • Únava z nedostatku sacharidov, pokiaľ je v strave celkovo málo sacharidových potravín
  • Nepozornosť

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang