Recept pre 2 – 3 osoby
Potrebujeme:
- ryža natural (1 a pol veľkej šálky, cca 300 – 350 g)
- 1 stredne veľký baklažán
- 1 stredne veľká cuketa
- mleté paradajky sušené na slnku (napr. Carthage garden)
- soľ
- korenie
- sušená bazalka
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- sušený bujón (dostaneme kúpiť v dm)
- olivový olej
Spôsobov, ako uvariť dokonalú ryžu, existuje nespočetné množstvo. Ryžu prepláchneme a vsypeme do vriacej posolenej vody (na jednu šálku ryže je treba 3 šálky vody). Varíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 20 – 25 minút, kým ryža nezmäkne. Prebytočnú vodu zlejeme.
Popri tom ako sa nám varí ryža si na tenké plátky nakrájame cukinu a baklažán. Plátky posolíme, okoreníme, potrieme pretlačeným cesnakom, posypeme bazalkou a nakoniec pokvapkáme trochou olivového oleja.
Okorenenú cukinu a baklažán necháme cca 5 minút odstáť. Zatiaľ jednu čajovú lyžičku bujónu zalejeme cca 2 – 2,5 dcl vody.
Na panvici rozohrejeme olivový olej, na ktorom z oboch strán osmažíme cukinu a baklažán, kým nezmäknú. Priebežne ich podlievame zarobeným bujónom, aby sa nám nepripálili. Nakoniec potrieme zmesou zo sušených paradajok.