Potrebné prísady:
Cesto:
- 750 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 150 g masla
- 125 g kyslej smotany
- 250 ml mlieka
- 1 zarovnaná ČL soli
- 80 g droždia
- štipka kryštálového cukru
- 2 bielky na potretie
Plnka:
- 250 g bryndze
- 100 g masla
- 125 g kyslej smotany
- 2 ČL horčice
- 1 ČL pažítky
- 1 ČL mletej papriky
- 1 ČL mletej rasce
Postup prípravy:
Cesto: Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme. Keď kvások vykysne, vmiešame ho do preosiatej múky, pridáme žĺtka, roztopené maslo, smotanu a soľ. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste ešte približne hodinu kysnúť.
Plnka: Všetky prísady spolu vymiešame.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a do stredu natrieme tretinu plnky. Cesto poprekladáme a zľahka rozvaľkáme. Postup s plnkou, prekladaním a vaľkaním zopakujeme dvakrát. Následne z cesta vykrajujeme pagáče, ktoré upečieme vo vopred vyhriatej rúre.