Potrebné prísady:
Cesto:
- 4 vajcia
- 180 g kryštálového cukru
- 8 PL vody
- 5 PL mletých orechov
- 150 g polohrubej múky
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- marhuľový lekvár
- 7 dcl marhuľového kompótu
Plnka:
- 350 ml kyslej smotany
- 120 g práškového cukru
- 4 PL mletých orechov
Postup prípravy:
Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom a vodou. Pridáme orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov.
Tortovú formu (priemer 26 cm) vymastíme, vysypeme múkou a rovnomerne do nej nalejeme cesto. Upečieme vo vopred vyhriatej rúre. Keď korpus vychladne, prekrojíme ho na dve časti.
Plnka: Smotanu vymiešame s cukrom a orechmi. Marhule scedíme a necháme odkvapkať.
Spodnú časť korpusu pokvapkáme šťavou z kompótu, potrieme tenkou vrstvou lekváru, naň opatrne rozotrieme 3/4 smotanovej plnky a poukladáme marhule. Druhú časť korpusu tiež pokvapkáme šťavou, natrieme tenkou vrstvou lekváru a položíme natretou stranou na marhule.
Vrch a boky torty potrieme zvyšnou plnkou a ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Tortu necháme cez noc na chladnom mieste stuhnúť.