Potrebné prísady:
Cesto:
- 6 vajec
- 220 g práškového cukru
- 150 g hladkej múky
- 75 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 PL instantnej kávy
- 3 PL rumu
- 4 PL ríbezľového lekváru
Plnka:
- 500 g mascarpone
- 85 g práškového cukru
- 1 PL instantnej kávy
- 60 ml vriacej vody
- 200 ml dezertného vína
- 250 ml smotany na šľahanie
Na ozdobu:
- kakao
Postup prípravy:
Cesto: Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom, následne zamiešame oba druhy múky a prášok do pečiva. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Do jednej z nich vmiešame instantnú kávu. Plech vystelieme papierom na pečenie a postupne takto upečieme všetky tri pláty.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C asi 13 minút. Necháme vychladnúť, odstránime papier a každý pokvapkáme rumom.
Plnka: Instantnú kávu zalejeme vriacou vodou a necháme vychladnúť. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a postupne zašľaháme dezertné víno. Následne primiešame vychladnutú kávu. Smotanu na šľahanie dotuha vyšľaháme a opatrne zamiešame do krému.
Na hlbší plech položíme svetlý plát cesta, natrieme 1/3-nou plnky. Tmavý plát potrieme ríbezľovým lekvárom a položíme ho natretou stranou na plnku. Potom potrieme lekvárom aj druhú stranu tmavého plátu a natrieme ďalšiu 1/3-nu plnky.
Prikryjeme svetlým plátom cesta. Zvyšnou 1/3-nou plnky potrieme vrch a boky múčnika. Vrch posypeme kakaom a necháme na chladnom mieste stuhnúť najmenej tri hodiny.