Potrebné prísady:
Kysnuté cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 1,5 dl mlieka
- 1 vajce
- 40 g masla
- 20 g cukru
- 1/2 kocky droždia
- 1 PL rumu
- štipka soli
Plnka:
- 500 g tvarohu
- 2 vajcia
- 30 g cukru
- nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
- 300 g čučoriedok (alebo iného drobného ovocia)
Posýpka:
- 80 g hrubej múky
- 80 g kryštálového cukru
- 80 g masla
Postup prípravy:
Kysnuté cesto: Múku zmiešame s cukrom, trochou soli, rozdrobíme kvasnice, pridáme zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky, prilejeme rum a rozmiešané vajce vo vlažnom mlieku. Cesto dobre vymiešame a vypracujeme na doske. Zakryté v miske necháme kysnúť asi 30 minút na teplom mieste.
Plnka: Žĺtky s cukrom rozmiešame spolu s citrónovou kôrou. Pridáme tvaroh a sneh ušľahaný z bielkov.
Posýpka: Hrubú múku zmiešame s cukrom a maslom a rozdrobíme na drobenku.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti (väčšiu a menšiu časť) a obe rozvaľkáme do tvaru plechu na pečenie. Hrubší plát položíme na dno vymasteného plechu a jemne roztlačíme aj na boky plechu. Naň rozotrieme tvarohovú plnku a prikryjeme druhým tenším plátom.
Ovocie umyjeme, necháme odkvapkať a rozložíme na koláč. Posypeme pripravenou posýpkou. Necháme ešte 15 minút kysnúť a potom dáme do vyhriatej rúry na 220°C piecť na 5 minút. Následne teplotu znížime na 180°C a pečieme ešte 45 minút do hneda.