Potrebné prísady:
- 1 kocka droždia
- 80 g práškového cukru
- 200-250 ml vlažného mlieka
- 600 g hladkej múky
- štipka soli
- citrónová kôra
- mletý kardamón
- mletý muškátový oriešok
- škorica
- 1 vajce
- 4 lyžice rumu
- 4 kvapky mandľovej esencie
- 200 g rozpusteného vlažného masla
- 70 g kandizovanej citrónovej kôry
- 70 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 200 g hrozienok
- 150 g olúpaných a nasekaných mandlí
- maslo na potretie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
Z droždia, 2 PL cukru, 1 PL múky a 100 ml vlažného mlieka si pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Múku preosejeme, zmiešame so soľou, strúhanou citrónovou kôrou, kardamónom, muškátovým orieškom, škoricou a zvyškom cca. 60g práškového cukru.
Zalejeme 100-150 ml mliekom, v ktorom sme rozmiešali vajce, rum a mandľovú esenciu. Pridáme maslo. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste kysnúť 30 minút. Potom do cesta zapracujeme kandizované ovocie, hrozienka, nahrubo nasekané mandle.
Necháme kysnúť ešte 30 minút. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a jednu stranu preložíme smerom do stredu. Sformujeme tvar štóle, pozatláčame ovocie a mandle aby nevytŕčali z cesta. Prenesieme ju na vymastený plech a dáme odpočinúť na 10 minút na chladné miesto.
Potom štólu vložíme do rúry rozohriatej na 190°C a pečieme cca. 15 minút. Teplotu zmiernime na 150°C a pečieme ešte 40 min. Po upečení ju teplú potrieme rozpusteným maslom (potierame, kým sa maslo vsakuje) a následne posypeme práškovým cukrom.
Po krátkom čase, posypanie zopakujeme. Necháme vychladnúť, zabalíme do pergamenového papiera (potravinárskej fólie) a dáme do uzavretej dózy. Necháme ležať aspoň týždeň v chladnej miestnosti.