Recepty

Vianočná štóla – recept

Potrebné prísady:

  • 1 kocka droždia
  • 80 g práškového cukru
  • 200-250 ml vlažného mlieka
  • 600 g hladkej múky
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • mletý kardamón
  • mletý muškátový oriešok
  • škorica
  • 1 vajce
  • 4 lyžice rumu
  • 4 kvapky mandľovej esencie
  • 200 g rozpusteného vlažného masla
  • 70 g kandizovanej citrónovej kôry
  • 70 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 200 g hrozienok
  • 150 g olúpaných a nasekaných mandlí
  • maslo na potretie
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

Z droždia, 2 PL cukru, 1 PL múky a 100 ml vlažného mlieka si pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Múku preosejeme, zmiešame so soľou, strúhanou citrónovou kôrou, kardamónom, muškátovým orieškom, škoricou a zvyškom cca. 60g práškového cukru.

Zalejeme 100-150 ml mliekom, v ktorom sme rozmiešali vajce, rum a mandľovú esenciu. Pridáme maslo. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste kysnúť 30 minút. Potom do cesta zapracujeme kandizované ovocie, hrozienka, nahrubo nasekané mandle.

Necháme kysnúť ešte 30 minút. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a jednu stranu preložíme smerom do stredu. Sformujeme tvar štóle, pozatláčame ovocie a mandle aby nevytŕčali z cesta. Prenesieme ju na vymastený plech a dáme odpočinúť na 10 minút na chladné miesto.

Potom štólu vložíme do rúry rozohriatej na 190°C a pečieme cca. 15 minút. Teplotu zmiernime na 150°C a pečieme ešte 40 min. Po upečení ju teplú potrieme rozpusteným maslom (potierame, kým sa maslo vsakuje) a následne posypeme práškovým cukrom.

Po krátkom čase, posypanie zopakujeme. Necháme vychladnúť, zabalíme do pergamenového papiera (potravinárskej fólie) a dáme do uzavretej dózy. Necháme ležať aspoň týždeň v chladnej miestnosti.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang