Potrebné prísady:
- 6 dl mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 2 vajíčka
- 20 g práškového cukru
- 20 g droždia
- štipka soli
- olej na potretie panvice
- lekvár ( alebo tvaroh, nutela, ovocie, šľahačka, čokoláda…).
Postup prípravy:
Z vajec, cukru, 5 dl mlieka, múky a štipky soli vyšľaháme jemné cesto tak, aby v ňom neboli hrudky. Zvyšné 1 dl mlieka mierne ohrejeme, pridáme štipku cukru a pridáme droždie. Necháme 10 minút postáť na teplom mieste. Následne vlejeme do cesta a poriadne rozmiešame.
Rozohrejeme panvicu na dolky, priehlbinky v nej potrieme tenkou vrstvou oleja a pečieme dolky. Podávame s lekvárom, nutelou, šľahačkou, ovocím…