Recepty

Vianočný orechový pletenec – recept

Potrebné prísady:

Cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 150 ml mlieka
  • 30 g droždia
  • 60 g masla
  • 1 vajce
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Plnka:

  • 200 ml mlieka
  • 70 g cukru
  • 250 g orechov
  • 80 g piškót
  • 1 PL medu
  • 1-2 PL rumu
  • lekvár

Poleva:

  • 150 g práškového cukru
  • 2 PL oleja
  • 4 PL vody

Postup prípravy:

Cesto: Polovicu mlieka zohrejeme, dáme do misy, rozmiešame v ňom za lyžičku múky, droždie a necháme nakysnúť. Vajce vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridáme maslo, zvyšné mlieko a múku. Spolu s kváskom spracujeme na hladké cesto. Prikryté ho necháme odležať asi 20 minút.

Plnka: Mlieko uvaríme s cukrom, do horúceho vmiešame pomleté orechy a piškóty, tekutý med a napokon rum.

Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme plnkou a pevne zvinieme. Závin rozdelíme na polovice a obe pozdĺžne prekrojíme. Položíme ich reznou plochou nahor spletieme dva pletence, konce pritlačíme.

Uložíme ich tesne k sebe na vymastený plech do tvaru venca a upečieme. Vychladnuté pletence natrieme najprv horúcim lekvárom a potom tenkou vrstvou polevy.

Poleva: Cukor vymiešame s olejom a horúcou vodou dohladka.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang