Potrebné prísady:
Cesto:
- 350 g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 30 g droždia
- 60 g masla
- 1 vajce
- 50 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Plnka:
- 200 ml mlieka
- 70 g cukru
- 250 g orechov
- 80 g piškót
- 1 PL medu
- 1-2 PL rumu
- lekvár
Poleva:
- 150 g práškového cukru
- 2 PL oleja
- 4 PL vody
Postup prípravy:
Cesto: Polovicu mlieka zohrejeme, dáme do misy, rozmiešame v ňom za lyžičku múky, droždie a necháme nakysnúť. Vajce vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridáme maslo, zvyšné mlieko a múku. Spolu s kváskom spracujeme na hladké cesto. Prikryté ho necháme odležať asi 20 minút.
Plnka: Mlieko uvaríme s cukrom, do horúceho vmiešame pomleté orechy a piškóty, tekutý med a napokon rum.
Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, natrieme plnkou a pevne zvinieme. Závin rozdelíme na polovice a obe pozdĺžne prekrojíme. Položíme ich reznou plochou nahor spletieme dva pletence, konce pritlačíme.
Uložíme ich tesne k sebe na vymastený plech do tvaru venca a upečieme. Vychladnuté pletence natrieme najprv horúcim lekvárom a potom tenkou vrstvou polevy.
Poleva: Cukor vymiešame s olejom a horúcou vodou dohladka.