Suroviny
- zemiaky
- soľ
- cesnak
- mleté čierne korenie
- mletá sladká paprika
Postup
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na hranolčeky alebo kolieska. Usušíme ich v utierke. Dáme ich do misky. Posolíme ich, pridáme prelisovaný cesnak, lyžičku papriky, trošku korenia.
Poriadne premiešame rukou, aby korenie rovnomerne na zemiakoch. Na plech dáme papier na pečenie a rozložíme naň zemiaky. Pečieme v rúre na 150°C asi 40 minút.
Pečené zemiaky jemné vo vnútri a chrumkavé zvonka
Pečené zemiaky bez oleja sú dôkazom toho, že aj jednoduché jedlo môže byť chutné a zdravé. Proces pečenia spôsobuje, že zemiaky sú jemné vo vnútri a chrumkavé zvonka. Takto pripravujú zemiaky vo veľkej miere v škandinávskych krajinách, kde ich pečú iba s bylinkami a soľou. Tak nechajú vyniknúť ich prirodzené chute.
Medzi odporúčané bylinky, ktoré sú vhodné pre pečené zemiaky bez oleja sú rozmarín, tymián a cesnak. Ešte väčšia chrumkavosť sa dosiahne ak sa pred pečením namočia na 20 minút do studenej vody a dôkladne sa osušia.