Polievky

Biela zimná polievka zo zeleru a jabĺk s rozmarínovými krutónmi – recept

Zeler + jablko = mňamka. Táto ultra jednoduchá zimná polievočka je voňavá, lahodná a u nás si našla svojich priaznivcov aj medzi nemilovníkmi zeleru. Jabĺčko pekne vyváži chuť zeleru a polievke dodá šmrnc.

Recept pre 4- 5 osôb

Potrebujeme: 

  • jeden stredne veľký zeler (cca. 500 g)
  • 2 kyslejšie jablká (cca. 400 g)
  • 2 stredne veľké cibule
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Na rozmarínové krutóny:

  • chlieb/iné pečivo
  • za hrsť rozmarínu
  • olivový olej

Zeleninu očistíme, cibuľu nakrájame na malé, zeler a jabĺčka na väčšie kocky. Cibuľu opražíme na olivovom oleji do sklovita, potom pridáme zeler a jablká a opražíme ďalšie dve minútky. Zalejeme vodou, tak aby hladina bola približne 1-2 cm nad zeleninou, osolíme a okoreníme.

Necháme zovrieť a pri miernej teplote varíme 25-30 minút. Keď je zeler mäkký, všetko rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, ešte raz prevaríme a dochutíme podľa potreby.

Na rozmarínové krutóny nakrájame chlebík alebo iné pečivo na malé kocky. Rozmarín umyjeme a nasekáme na drobno. Následne na olivovom oleji chvíľku rozmarín opražíme a pridáme kocky chleba. Opekáme kým sú kocky zlatisté a krásne chrumkavé.

Kategorie:

Polievky

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang