Hlavné jedláRecepty

Recept na rozmarínový jahňací kebab s údeným baklažánom

Rozpáľte gril a pripravte si na večeru toto hlavné jedlo s mäsom a údeným baklažánovým dipom. Podávajte s grilovaným pita chlebom a suchým rosé.

Ingrediencie

  • 4 vetvičky rozmarínu, každá dlhá asi 20 cm
  • 680 g vykosteného jahňacieho pliecka alebo stehna, nakrájaného na 4 až 5 cm kocky
  • 60 ml extra panenského olivového oleja, plus viac na pokvapkanie
  • kuchynská soľ
  • 1 lyžica zrniek sečuánskeho korenia
  • 2 lyžičky semienok rasce
  • 2 lyžičky semienok koriandra
  • 3 lyžice nasekaného čerstvého oregana
  • 2 lyžičky kórejských vločiek červenej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekaného
  • 2 veľké baklažány
  • 2 lyžice tahini
  • 2 lyžičky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • semienka granátového jablka na ozdobu (nepovinné)
  • opražené píniové oriešky na ozdobu (nepovinné)
  • plátky citróna na podávanie
  • grilovaný pita chlieb na podávanie

Postup

  1. Z vetvičiek odstráňte všetky listy rozmarínu okrem 2 cm na vrchole každej vetvičky. Ostrým nožom narežte koniec každej vetvičky bez listov pod uhlom, aby sa vytvoril špic, ktorý uľahčí napichovanie jahňacieho mäsa na špajdle.
  2. Odstránené listy rozmarínu si nechajte na iné použitie. Jahňacie mäso vložte do veľkej misy, pokvapkajte ho dostatočným množstvom oleja na obalenie, hojne osoľte a premiešajte.
  3. Na malej suchej panvici na strednom ohni opečte zrnká korenia, rascu a koriander, kým nezačnú voňať a mierne tmavnúť, približne 3 minúty. Odstráňte panvicu z ohňa a nechajte korenie vychladnúť, potom ho nahrubo zomeľte v mlynčeku na kávu alebo v hmoždieri a tĺčiku.
  4. K jahňacine pridajte mleté korenie, oregano, vločky kórejskej červenej papriky, cesnak a 60 ml oleja, premiešajte. Mäso nechajte marinovať pri izbovej teplote aspoň 30 minút až 1 hodinu.
  5. Pripravte gril na drevené uhlie na dvojzónové grilovanie a rozvoďte stredne silný oheň alebo rozohrejte plynový gril na vysokú teplotu.
  6. Keď sa uhlie rozžeraví do červena a pokryje sa jemným sivým popolom, pridajte zdroj dymu (štiepky, kúsky alebo polená).
  7. Baklažány položte priamo na uhlie (ak grilujete na plynovom grile, položte baklažány priamo na rošty) a za občasného otáčania pomocou klieští ich varte, kým šupka nesčerná a nezmäkne, 10 až 15 minút.
  8. Baklažány preložte na plech s okrajmi, aby mierne vychladli a potom ich pozdĺžne rozkrojte. Pomocou lyžice vyškrabte mäkký vnútrajšok a zbavte sa spálenej kože a stopiek. Dužinu baklažánov vložte do cedníka a nechajte 15 až 30 minút (podľa časových možností) odtekať prebytočnú vlhkosť.
  9. Medzitým napichnite jahňacie mäso na rozmarínové špajdle a položte ich na vyložený plech.
  10. Vráťte grilovací rošt na svoje miesto, nechajte ho predhriať a potom opatrne utrite predhriaty grilovací rošt papierovou utierkou jemne naolejovanou olejom. Pomocou grilovacej kefy oškrabte grilovacie rošty a potom ich opäť opatrne utrite ľahko naolejovanou utierkou.
  11. Keď oheň začne vytvárať stály prúd dymu, položte kebaby na priamy oheň, zatvorte gril, odvzdušnite gril kvôli údeniu a údite približne 4 minúty alebo do stredne prepečenej farby, pričom kebaby často otáčajte. Jahňacie mäso udržiavajte teplé na hornej priečke grilu, ak ju má, alebo kebaby preložte na dosku na krájanie a zakryte alobalom, kým dokončíte baklažán.
  12. Vložte osušený baklažán do misky kuchynského robota s 1/2 lyžičky soli a rozmixujte ho na hrubé pyré. Pridajte tahini a citrónovú šťavu a spracujte do hladka.
  13. Pyré presuňte do servírovacej misy a podľa chuti ho dochuťte soľou a korením.
  14. Jahňacie kebaby podávajte na pyré pokvapkanom olivovým olejom. Ozdobte semienkami granátového jablka a píniovými orieškami a podávajte s plátkami citróna a grilovaným pita chlebom.

Prajeme dobrú chuť!

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang