Hlavné jedláRecepty

Recept na stredomorské mäsové guľky a bylinkové cestoviny

Grécke mäsové guľky s cestovinami sú rozhodne receptom na úspech. Bonus – skvelo sa zmrazujú, takže ich môžno pripraviť vopred a ohriať, kedy na ne bude chuť.

Pre vegánov: Vyskúšajte vegánske guľky s paradajkovou omáčkou a cestovinami.

Ingrediencie

Na mäsové guľky:

  • 500 g mletého kuracieho mäsa
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 šálka nadrobno nasekaného špenátu
  • 6 strúčikov cesnaku nasekaných nadrobno
  • 1/2 šálky rozdrvenej fety
  • 1/3 šálky najemno nasekanej pažítky
  • 1/4 šálky zelenej cibuľky nakrájanej na plátky
  • 1/4 šálky petržlenovej vňate nasekanej nadrobno
  • 1/4 šálky nadrobno nakrájaných sušených paradajok v olivovom oleji
  • 1/2 lyžičky červených paprikových vločiek
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo posekaného čierneho korenia
  • 1 citrón zbavený kôry
  • 1/4 šálky olivového oleja

Na cestoviny:

  • 500 g cestovín
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 a 1/2 litru cherry paradajok rozkrojených na polovicu
  • 4 strúčiky cesnaku nasekaných nahrubo
  • 1/2 šálky rozdrvenej fety
  • špalda a pažítka na ozdobu
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

Postup

  1. Vo veľkej miske zmiešajte všetky prísady na mäsové guľky okrem olivového oleja. Zo zmesi vytvarujte malé mäsové guľôčky, menšie ako golfová loptička.
  2. Na veľkej panvici s ťažkým dnom rozohrejte olivový olej na stredne vysokej teplote. Keď je olej rozpálený, pridajte polovicu mäsových guľôčok a smažte ich 3-4 minúty, pričom ich často otáčajte, aby sa zvonka opekali. Potom pokračujte v smažení ešte asi 6 minút. Keď sú mäsové guľky uvarené, vyberte ich z oleja a postup zopakujte so zvyšnými mäsovými guľkami.
  3. Vo veľkej panvici rozohrejte 4 lyžice olivového oleja na stredne vysokej teplote. Pridajte cherry paradajky a restujte, kým sa nezačnú rozpadávať. Pridajte nasekaný cesnak, ochuťte soľou a korením.
  4. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Všetky kúsky sceďte a spojte do letných gréckych cestovín s mäsovými guľkami. Na záver ozdobte bylinkami a fetou.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang