Grécke mäsové guľky s cestovinami sú rozhodne receptom na úspech. Bonus – skvelo sa zmrazujú, takže ich môžno pripraviť vopred a ohriať, kedy na ne bude chuť.
Pre vegánov: Vyskúšajte vegánske guľky s paradajkovou omáčkou a cestovinami.
Ingrediencie
Na mäsové guľky:
- 500 g mletého kuracieho mäsa
- 1 vaječný žĺtok
- 1 šálka nadrobno nasekaného špenátu
- 6 strúčikov cesnaku nasekaných nadrobno
- 1/2 šálky rozdrvenej fety
- 1/3 šálky najemno nasekanej pažítky
- 1/4 šálky zelenej cibuľky nakrájanej na plátky
- 1/4 šálky petržlenovej vňate nasekanej nadrobno
- 1/4 šálky nadrobno nakrájaných sušených paradajok v olivovom oleji
- 1/2 lyžičky červených paprikových vločiek
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čerstvo posekaného čierneho korenia
- 1 citrón zbavený kôry
- 1/4 šálky olivového oleja
Na cestoviny:
- 500 g cestovín
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 a 1/2 litru cherry paradajok rozkrojených na polovicu
- 4 strúčiky cesnaku nasekaných nahrubo
- 1/2 šálky rozdrvenej fety
- špalda a pažítka na ozdobu
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
Postup
- Vo veľkej miske zmiešajte všetky prísady na mäsové guľky okrem olivového oleja. Zo zmesi vytvarujte malé mäsové guľôčky, menšie ako golfová loptička.
- Na veľkej panvici s ťažkým dnom rozohrejte olivový olej na stredne vysokej teplote. Keď je olej rozpálený, pridajte polovicu mäsových guľôčok a smažte ich 3-4 minúty, pričom ich často otáčajte, aby sa zvonka opekali. Potom pokračujte v smažení ešte asi 6 minút. Keď sú mäsové guľky uvarené, vyberte ich z oleja a postup zopakujte so zvyšnými mäsovými guľkami.
- Vo veľkej panvici rozohrejte 4 lyžice olivového oleja na stredne vysokej teplote. Pridajte cherry paradajky a restujte, kým sa nezačnú rozpadávať. Pridajte nasekaný cesnak, ochuťte soľou a korením.
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Všetky kúsky sceďte a spojte do letných gréckych cestovín s mäsovými guľkami. Na záver ozdobte bylinkami a fetou.