Tento šalát plný jemnej zeleniny, prúžkov šťavnatého kuracieho mäsa a s bylinkovým pestom je ako stvorený na letné dni.
Suroviny
Na pesto:
- 1 voľne šálka čerstvých bazalkových listov
- 1/2 šálky rukoly
- 2 lyžice opražených orechov (napr. píniových, vlašských alebo kešu)
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 šálky olivového oleja
Na šalát:
- 1/2 malej červenej cibule
- 1,5 kg kuracích pŕs bez kože a kostí
- 1 lyžica olivového oleja
- 220 g zelenej fazuľky
- 4 malé až stredne veľké cukety
- 60 g cherry paradajok
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- Pripravte pesto: Vložte bazalku, rukolu, orechy, syr, cesnak a soľ do misky kuchynského robota s nožom. Spracovávajte, kým sa suroviny nenasekajú nadrobno, približne 1 minútu. Po troške prilievajte olej a ďalej miešajte, kým pesto nebude hladké.
- Pripravte šalát: Nakrájanú cibuľu vložte do veľkej misy, pridajte 2 polievkové lyžice pesta a premiešajte.
- Kuracie mäso umyte a osušte papierovou utierkou. Obe strany dôkladne osoľte a okoreňte.
- Na veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte olej, kým sa nezačne trblietať. Pridajte kurča a nerušene ho opekajte, kým sa na spodnej strane nezapečie, 6 až 9 minút. Obráťte ho a pečte, kým nezhnedne aj z druhej strany. Preneste na čistú dosku na krájanie a zakryte alobalom.
- Medzitým priveďte do varu hrniec s osolenou vodou. Pridajte zelenú fazuľku a varte, kým nie je krehká, približne 2 minúty. Sceďte a odložte bokom.
- Pomocou škrabky na zeleninu nakrájajte cuketu zhora nadol na pásiky. Pridajte ich do misy s cibuľou. Pridajte asi 1/3 zvyšného pesta a premiešajte.
- Kuracie mäso nakrájajte na kocky. K zelenine pridajte zvyšné pesto, kuracie mäso, zelenú fazuľku a paradajky a jemne premiešajte, kým sa všetko rovnomerne nepokryje.
- Podávajte pri izbovej teplote alebo vychladené.