Hlavné jedláRecepty

Recept na kurací gyros s tzatziki

Toto obľúbené streetfood jedlo si ľahko pripravíte aj doma.

Ingrediencie

  • 2 veľké citróny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica sušeného oregana
  • 1 lyžica papriky
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 1 a 1/2 lyžičky soli, plus viac podľa potreby
  • 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1,5 kg kuracích stehien (približne 6)
  • 2 stredne veľké uhorky
  • 2 veľké vetvičky čerstvého kôpru
  • 1 a 1/2 šálky gréckeho jogurtu
  • 1/2 malej červenej cibule
  • 1/4 hlávky ľadového šalátu
  • 1/2 šálky cherry paradajok
  • 4 tenké, veľké pity

Postup

  1. Do misky odšťavte 2 veľké citróny. Do veľkej misy najemno nastrúhajte 2 strúčiky cesnaku. Pridajte 3 lyžice citrónovej šťavy, 3 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu sušeného oregana, 1 lyžicu sladkej papriky, 2 lyžičky mletej rasce, 1 lyžičku soli, 1/4 lyžičky škorice, 1/4 lyžičky kajenského korenia a 1/2 lyžičky čierneho korenia. Premiešajte, aby sa spojili. Pridajte 1,5 kg kuracích stehien a premiešajte.
  2. Nechajte marinovať pri izbovej teplote 30 minút alebo zakryte a nechajte v chladničke až 2 hodiny.
  3. Medzitým orežte a nastrúhajte uhorky nahrubo do misy. Ochuťte zvyšnou 1/2 lyžičky soli a premiešajte. Nechajte 10 minút odstáť, kým uhorka nepustí šťavu. Medzitým odtrhnite lístky z 2 veľkých vetvičiek čerstvého kôpru a nasekajte ich nadrobno, kým získate 2 lyžičky.
  4. Z uhoriek zlejte šťavu a do misy najemno nastrúhajte zvyšný 1 strúčik cesnaku. Pridajte kôpor, zvyšnú 1 lyžicu citrónovej šťavy a 1 a 1/2 šálky gréckeho jogurtu a premiešajte.
  5. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou.
  6. Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 210 °C. Kuracie stehná preložte na veľký plech s okrajmi a rovnomerne ich rozložte, prebytočnú marinádu, ktorá zostala v mise, dajte na kuracie mäso. Pečte, kým sa kurča neprepečie, približne 25 minút.
  7. Medzitým si pripravte nasledujúce ingrediencie a každú z nich pridajte do tej istej stredne veľkej misy: nakrájajte na tenké plátky 1/2 malej červenej cibule (asi 3/4 šálky). Nadrobno nakrájajte 1/4 stredne veľkej hlávky ľadového šalátu. Nakrájajte na tenké plátky cherry paradajky. Premiešajte.
  8. Kuracie mäso preložte na čistú dosku na krájanie. Nechajte odstáť, kým nevychladne dostatočne na to, aby sa s ním dalo manipulovať, približne 5 minút. Veľmi tenko ho priečne nakrájajte na plátky.
  9. Každú pitu naplňte tak, že do stredu pity naaranžujete hrsť šalátu. Navrch položte štvrtinu kuracieho mäsa a veľkú lyžicu tzatziki. Preložte dve strany, aby ste vytvorili závitok. Podávajte so zvyšným šalátom a tzatziki.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang