Toto obľúbené streetfood jedlo si ľahko pripravíte aj doma.
Ingrediencie
- 2 veľké citróny
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica sušeného oregana
- 1 lyžica papriky
- 2 lyžičky mletej rasce
- 1 a 1/2 lyžičky soli, plus viac podľa potreby
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1,5 kg kuracích stehien (približne 6)
- 2 stredne veľké uhorky
- 2 veľké vetvičky čerstvého kôpru
- 1 a 1/2 šálky gréckeho jogurtu
- 1/2 malej červenej cibule
- 1/4 hlávky ľadového šalátu
- 1/2 šálky cherry paradajok
- 4 tenké, veľké pity
Postup
- Do misky odšťavte 2 veľké citróny. Do veľkej misy najemno nastrúhajte 2 strúčiky cesnaku. Pridajte 3 lyžice citrónovej šťavy, 3 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu sušeného oregana, 1 lyžicu sladkej papriky, 2 lyžičky mletej rasce, 1 lyžičku soli, 1/4 lyžičky škorice, 1/4 lyžičky kajenského korenia a 1/2 lyžičky čierneho korenia. Premiešajte, aby sa spojili. Pridajte 1,5 kg kuracích stehien a premiešajte.
- Nechajte marinovať pri izbovej teplote 30 minút alebo zakryte a nechajte v chladničke až 2 hodiny.
- Medzitým orežte a nastrúhajte uhorky nahrubo do misy. Ochuťte zvyšnou 1/2 lyžičky soli a premiešajte. Nechajte 10 minút odstáť, kým uhorka nepustí šťavu. Medzitým odtrhnite lístky z 2 veľkých vetvičiek čerstvého kôpru a nasekajte ich nadrobno, kým získate 2 lyžičky.
- Z uhoriek zlejte šťavu a do misy najemno nastrúhajte zvyšný 1 strúčik cesnaku. Pridajte kôpor, zvyšnú 1 lyžicu citrónovej šťavy a 1 a 1/2 šálky gréckeho jogurtu a premiešajte.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou.
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 210 °C. Kuracie stehná preložte na veľký plech s okrajmi a rovnomerne ich rozložte, prebytočnú marinádu, ktorá zostala v mise, dajte na kuracie mäso. Pečte, kým sa kurča neprepečie, približne 25 minút.
- Medzitým si pripravte nasledujúce ingrediencie a každú z nich pridajte do tej istej stredne veľkej misy: nakrájajte na tenké plátky 1/2 malej červenej cibule (asi 3/4 šálky). Nadrobno nakrájajte 1/4 stredne veľkej hlávky ľadového šalátu. Nakrájajte na tenké plátky cherry paradajky. Premiešajte.
- Kuracie mäso preložte na čistú dosku na krájanie. Nechajte odstáť, kým nevychladne dostatočne na to, aby sa s ním dalo manipulovať, približne 5 minút. Veľmi tenko ho priečne nakrájajte na plátky.
- Každú pitu naplňte tak, že do stredu pity naaranžujete hrsť šalátu. Navrch položte štvrtinu kuracieho mäsa a veľkú lyžicu tzatziki. Preložte dve strany, aby ste vytvorili závitok. Podávajte so zvyšným šalátom a tzatziki.