Čerstvé špenátové listy sú ideálne jarných jedál. Keď sa už dostatočne najete surových listových šalátov, skúste pridať čerstvý špenát do krémového koláča quiche.
Suroviny
- 1/2 balenia chladeného alebo mrazeného koláčového (alebo použite domáce)
- 3 veľké vajcia
- 1 a 1/2 šálky plnotučného mlieka (alebo hustej smotany)
- 1 lyžička soli
- mleté čierne korenie
- 1 a 1/2 šálky strúhaného údeného syra Gouda
- 2 šálky čerstvého baby špenátu (prípadne 1 balenie mrazeného nasekaného špenátu)
Postup
- Cesto rozvaľkajte tak, aby sa zmestilo doväčšej okrúhlej koláčovej formy.
- Vtlačte ho do formy vyloženej papierom na pečenie a previs preložte pod neho. Dajte na 30 minút do mrazničky.
- Medzitým umiestnite mriežku do dolnej tretiny rúry a vyhrejte ju na 180 °C.
- Korpus vyložte papierom na pečenie a naplňte koláčovým závažím alebo sušenými fazuľami. Pečte v dolnej časti rúry 20 minút. Odstráňte závažia a papier. Pečte ešte 10 až 15 minút, kým nezačne hnednúť. Odstavte, aby mierne vychladol.
- V stredne veľkej miske vyšľahajte vajcia, mlieko, soľ a niekoľko štipiek korenia, kým sa nespoja do peny a odložte bokom.
- Koláčovú kôrku posypte polovicou syra. Navrch dajte špenát, posypte zvyšným syrom a zalejte vaječnou zmesou.
- Pečte, kým okraje nie sú pevné, ale stred sa ešte trochu kolíše, 30 až 40 minút.
- Nechajte vychladnúť aspoň 20 minút. Podávajte teplé, pri izbovej teplote alebo aj studené, podľa vašej chuti.