Hlavné jedláRecepty

Recept na cestoviny alla Gricia s kelom

Táto zeleninová obmena klasických cestovín pasta alla Gricia s kelom sa rýchlo stane súčasťou večerného jedálnička.

Ingrediencie

  • 225 g guanciale alebo pancetta
  • 300 g kučeravej alebo plocholistej kapusty (asi 1 a 1/2 zväzku)
  • 140 g syru pecorino romano alebo parmezánu, jemne nastrúhaného (asi 1 šálka), plus ďalšie na podávanie
  • 500 g špagiet
  • 1 lyžica olivového oleja, plus ďalší na cestoviny
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • soľ

Postup

  1. Priveďte veľký hrniec alebo holandskú rúru so silne osolenou vodou do varu na stredne silnom ohni. Medzitým nakrájajte 225 g guanciale alebo pancetty na 3/4 cm kocky alebo pásiky. Medzitým odstráňte listy zo stoniek kapusty. Listy naskladajte na seba a nakrájajte na hrubé stuhy (približne 3 šálky). Na jemno nastrúhajte 140 g syra pecorino romano alebo parmezánu (asi 1 šálka) a ďalšie množstvo na podávanie.
  2. Do vriacej vody pridajte 500 g cestovín – špagiet. Varte o 4 minúty kratšie, ako je uvedené na obale, teda približne 7 minút. Cestoviny by mali byť trochu tvrdé, aby sa dali prehryznúť. Ponechajte si 1 šálku vody na cestoviny a potom ich sceďte do cedníka. Okamžite pokvapkajte trochou olivového oleja a kliešťami alebo drevenou lyžicou premiešajte rezance s olejom, aby sa nezlepili.
  3. Hrniec vytrite papierovou utierkou. Vráťte na stredný oheň, pridajte 1 lyžicu olivového oleja a guanciale a za občasného miešania varte, kým sa väčšina tuku nevypáli a guanciale nezhnedne, približne 5 minút.
  4. Pridajte kapustu, ochuťte ju čiernym korením a za občasného miešania varte, kým kapusta nezvädne a nezačne miestami hnednúť, 3 až 4 minúty.
  5. Znížte teplotu na minimum. Pridajte cestoviny, rezervovanú vodu z cestovín a syr. Za stáleho miešania varte, kým sa cestoviny neobalia syrovou omáčkou, ktorá na nich priľne, 2 až 3 minúty.
  6. Ak sa vám cestoviny zdajú v ktoromkoľvek momente suché, pridajte po 1 lyžici teplej vody. Hojne dochuťte čiernym korením a ihneď podávajte.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang