Táto zeleninová obmena klasických cestovín pasta alla Gricia s kelom sa rýchlo stane súčasťou večerného jedálnička.
Ingrediencie
- 225 g guanciale alebo pancetta
- 300 g kučeravej alebo plocholistej kapusty (asi 1 a 1/2 zväzku)
- 140 g syru pecorino romano alebo parmezánu, jemne nastrúhaného (asi 1 šálka), plus ďalšie na podávanie
- 500 g špagiet
- 1 lyžica olivového oleja, plus ďalší na cestoviny
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
Postup
- Priveďte veľký hrniec alebo holandskú rúru so silne osolenou vodou do varu na stredne silnom ohni. Medzitým nakrájajte 225 g guanciale alebo pancetty na 3/4 cm kocky alebo pásiky. Medzitým odstráňte listy zo stoniek kapusty. Listy naskladajte na seba a nakrájajte na hrubé stuhy (približne 3 šálky). Na jemno nastrúhajte 140 g syra pecorino romano alebo parmezánu (asi 1 šálka) a ďalšie množstvo na podávanie.
- Do vriacej vody pridajte 500 g cestovín – špagiet. Varte o 4 minúty kratšie, ako je uvedené na obale, teda približne 7 minút. Cestoviny by mali byť trochu tvrdé, aby sa dali prehryznúť. Ponechajte si 1 šálku vody na cestoviny a potom ich sceďte do cedníka. Okamžite pokvapkajte trochou olivového oleja a kliešťami alebo drevenou lyžicou premiešajte rezance s olejom, aby sa nezlepili.
- Hrniec vytrite papierovou utierkou. Vráťte na stredný oheň, pridajte 1 lyžicu olivového oleja a guanciale a za občasného miešania varte, kým sa väčšina tuku nevypáli a guanciale nezhnedne, približne 5 minút.
- Pridajte kapustu, ochuťte ju čiernym korením a za občasného miešania varte, kým kapusta nezvädne a nezačne miestami hnednúť, 3 až 4 minúty.
- Znížte teplotu na minimum. Pridajte cestoviny, rezervovanú vodu z cestovín a syr. Za stáleho miešania varte, kým sa cestoviny neobalia syrovou omáčkou, ktorá na nich priľne, 2 až 3 minúty.
- Ak sa vám cestoviny zdajú v ktoromkoľvek momente suché, pridajte po 1 lyžici teplej vody. Hojne dochuťte čiernym korením a ihneď podávajte.