Bez ohľadu na to, ako prázdnu máte chladničku, takmer vždy sa doma nájdu vajíčka, šošovica a korenie. Z týchto surovín si pripravíte najjednoduchšie jedlo na všedný večer.
Suroviny
- 1 šálka červenej šošovice
- 1 šálka žltého deleného hrachu
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 veľké šalotky (asi 1/2 šálky)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky garam masaly
- 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- soľ a čerstvo mleté korenie
- 1 šálka jemne nasekaných listov koriandra
- 4 veľké vajcia
Postup
- Šošovicu a hrášok dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou. Nechajte ich odkvapkať a odložte bokom.
- V stredne veľkej panvici na miernom ohni zohrejte olivový olej a pridajte šalotku a pretlačený cesnak. Za stáleho miešania varte 3 až 4 minúty, alebo kým cesnak a šalotka nezískajú zlatistú farbu a vôňu.
- Pridajte šošovicu a delený hrášok a vmiešajte garam masalu. Dôkladne premiešajte.
- Pridajte vývar (alebo 4 hrnčeky vody) a zvýšte teplotu. Priveďte do varu, potom zmiernite teplotu a prikryte hrniec. Varte 30 až 35 minút alebo kým žltý delený hrášok nezmäkne. (Červená šošovica sa uvarí rýchlejšie, žltá šošovica zostane výrazná a al dente).
- Podľa chuti osoľte a okoreňte a vmiešajte koriander.
- V tejto fáze môžete šošovicu prikryť a skladovať v chladničke až 5 dní alebo ju po častiach zmraziť až na 3 mesiace (pred použitím ju nechajte cez noc rozmraziť v chladničke).
- Rúru predhrejte na 180 °C. Ľahko vymastite malé zapekacie misky. Do každej z nich nasypte asi 1 šálku šošovice, potom do stredu urobte hlbokú jamku a rozklepnite do nej vajce. Vajíčko posypte soľou a korením.
- Pečte 18 až 25 minút, alebo kým nie je bielok pevný a žĺtok upečený podľa vašich predstáv. Podávajte ihneď so zeleným šalátom.
Milovníci šošovice si určite prídu na svoje, preto bude pre nich určite zaujímavý aj recept na tureckú šošovicovú polievku. Následne si už len stačí vychutnávať tieto kulinárske dobroty.