Chrumkavú bezlepkovú cuketovú kôrku na pizzu je možné si pripraviť pomocou našej jednoduchej kombinácie cukety, vajíčka a syra mozzarella.
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 500 g cukety (asi 2 stredne veľké)
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 veľké vajce
- 1 lyžička talianskeho korenia bez soli
- 170 g syru mozzarella s nízkou vlhkosťou
- 1/3 šálky omáčky na pizzu
- čerstvé lístky bazalky a vločky červenej papriky na podávanie (nepovinné)
Postup
- Rozložte dve mriežky do rúry tak, aby ste ju rozdelili na tretiny, a rúru rozohrejte na 230 °C. Vyložte plech na pečenie papierom a vymažte ho 1 lyžicou olivového oleja.
- Orežte cuketu a nastrúhajte ju na veľkých otvoroch krabicového strúhadla. Cuketu vložte do cedidla umiestneného v dreze alebo nad misou. Primiešajte 1/2 lyžičky soli a nechajte 10 až 15 minút odstáť. Medzitým dajte do veľkej misy 1 veľké vajce, 1 lyžičku talianskeho korenia, zvyšnú 1 lyžičku soli a niekoľko mlynčekov čierneho korenia a vyšľahajte. Nastrúhajte syr mozzarellu s nízkou vlhkosťou (1 a 1/2 šálky) a 1 šálku pridajte do misky (zvyšnú 1/2 šálky si nechajte na posypanie kôrky).
- Cuketu pevne stlačte chrbtom veľkej lyžice, aby sa uvoľnilo čo najviac tekutiny. Rukami vytlačte z cukety zvyšnú tekutinu, potom ju pridajte do misy s vaječnou zmesou a premiešajte.
- Zmes preneste na pripravený plech a rukami ju vytvarujte do veľkého tenkého kruhu širokého asi 8 cm (čím tenší bude, tým bude chrumkavejší). Pečte na spodnej mriežke rúry, kým spodok kôrky nie je zlatistý a chrumkavý (približne 20 minút).
- Druhý plech na pečenie položte priamo na kôrku. Oba plechy držte pri sebe (pozor, je to horúce!) a oba otočte. Odstráňte horúci plech a papier- kôrka by teraz mala byť hore nohami na zadnej strane chladného plechu. Plech položte na spodnú mriežku a pečte, kým celá kôrka nie je zlatohnedá a chrumkavá, ešte 5 až 10 minút.
- Vyberte kôrku z rúry a rozohrejte brojler na vysokú teplotu. Posypte polovicou zvyšného syra. Na syr opatrne rozotrite 1/3 šálky pizzovej omáčky. Posypte zvyšným syrom.
- Pečte na hornej mriežke, kým syr nezhnedne a nevytvorí bublinky (2 až 3 minúty). Na vrch položte natrhané lístky čerstvej bazalky a podľa potreby aj červenú papriku.