Recepty

Recept na švédske mäsové guľky

Vyskúšajte tento recept na švédske mäsové guľky, ktoré chutia lepšie ako tie z Ikey.

Suroviny

Na guľky:

  • 340 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 340 g mletého bravčového mäsa
  • 3/4 šálky strúhanky
  • 1/4 šálky plnotučného mlieka
  • 1 veľké vajce
  • 1 veľká šalotka, nastrúhaná
  • 2 strúčiky strúhaného cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky mletého korenia

Na omáčku:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1/2 šálky smotany na varenie
  • mleté čierne korenie

+ zemiaková kaša a petržlenová vňať, na podávanie

Postup

  1. Pripravte zmes na mäsové guľky. Všetky prísady dajte do veľkej misy a rukami všetko jemne spojte.
  2. Vytvarujte mäsové guľky. Naberte 2 lyžice zmesi – približne veľkosť pingpongovej loptičky – a pomocou dlaní ich sformujte do hladkých guľôčok. Odložte na plech na pečenie.
  3. Na vysokej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte 1 lyžicu oleja a 1 lyžicu masla, kým sa nezačnú trblietať. Pridajte polovicu mäsových guľôčok a smažte ich, pričom ich každé 1 až 2 minúty otočte, kým nezhnednú zo všetkých strán, spolu asi 8 minút.
  4. Mäsové guľky preložte na tanier a zopakujte to so zvyšnými mäsovými guľkami.
  5. Pripravte omáčku. Zvyšný tuk na panvici posypte múkou a drevenou lyžicou zoškrabte pripálené kúsky. Múku varte, kým sa nezdá byť suchá, približne 1 minútu. Pridajte hovädzí vývar a šľahajte, kým nie je omáčka hladká a nezačne vrieť.
  6. Vráťte mäsové guľky do panvice s omáčkou. Duste ich odkryté, kým nie sú mäsové guľky uvarené a omáčka nezhustne, približne 10 minút.
  7. Odstráňte panvicu z ohňa. Pridajte polotučnú smotanu na varenie. Omáčku premiešajte a podľa potreby ju dochuťte soľou a korením.
  8. Mäsové guľky a omáčku podávajte na uvarených vaječných rezancoch alebo zemiakovej kaši, podľa potreby posypané petržlenovou vňaťou.

Kategorie:

Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang