Vyskúšajte tento recept na švédske mäsové guľky, ktoré chutia lepšie ako tie z Ikey.
Suroviny
Na guľky:
- 340 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 340 g mletého bravčového mäsa
- 3/4 šálky strúhanky
- 1/4 šálky plnotučného mlieka
- 1 veľké vajce
- 1 veľká šalotka, nastrúhaná
- 2 strúčiky strúhaného cesnaku
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 1/8 lyžičky mletého korenia
Na omáčku:
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 šálky hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky smotany na varenie
- mleté čierne korenie
+ zemiaková kaša a petržlenová vňať, na podávanie
Postup
- Pripravte zmes na mäsové guľky. Všetky prísady dajte do veľkej misy a rukami všetko jemne spojte.
- Vytvarujte mäsové guľky. Naberte 2 lyžice zmesi – približne veľkosť pingpongovej loptičky – a pomocou dlaní ich sformujte do hladkých guľôčok. Odložte na plech na pečenie.
- Na vysokej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte 1 lyžicu oleja a 1 lyžicu masla, kým sa nezačnú trblietať. Pridajte polovicu mäsových guľôčok a smažte ich, pričom ich každé 1 až 2 minúty otočte, kým nezhnednú zo všetkých strán, spolu asi 8 minút.
- Mäsové guľky preložte na tanier a zopakujte to so zvyšnými mäsovými guľkami.
- Pripravte omáčku. Zvyšný tuk na panvici posypte múkou a drevenou lyžicou zoškrabte pripálené kúsky. Múku varte, kým sa nezdá byť suchá, približne 1 minútu. Pridajte hovädzí vývar a šľahajte, kým nie je omáčka hladká a nezačne vrieť.
- Vráťte mäsové guľky do panvice s omáčkou. Duste ich odkryté, kým nie sú mäsové guľky uvarené a omáčka nezhustne, približne 10 minút.
- Odstráňte panvicu z ohňa. Pridajte polotučnú smotanu na varenie. Omáčku premiešajte a podľa potreby ju dochuťte soľou a korením.
- Mäsové guľky a omáčku podávajte na uvarených vaječných rezancoch alebo zemiakovej kaši, podľa potreby posypané petržlenovou vňaťou.