Kľúč k chrumkavým, zlatistým kuracím stehnám? Jahodový džem.
Ingrediencie
- 6 strúčikov cesnaku
- 1/2 zväzku čerstvého rozmarínu
- 1 zväzok čerstvého tymianu
- 3/4 šálky balzamikového octu
- 1 šálka jahodového džemu, rozdelená
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžičky soli, rozdelené
- 2 lyžičky mletého čierneho korenia, rozdelené
- 1,5 kg kuracích stehien bez kosti
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 1,5 kg malých alebo malých červených zemiakov
- 3 lyžice olivového oleja, rozdelené
Postup
- Pretlačte 6 strúčikov cesnaku. Natrhajte listy z 1/2 zväzku čerstvého rozmarínu a nasekajte ich nadrobno, kým nezískate 2 lyžice, niekoľko vetvičiek si nechajte na posypanie. Z 1 zväzku čerstvého tymianu nazbierajte listy a nasekajte ich nadrobno, aby ste získali 2 lyžice, niekoľko vetvičiek si nechajte na posypanie.
- Polovicu cesnaku a polovicu oboch byliniek vložte do misy. Pridajte 3/4 šálky balzamikového octu, 3/4 šálky jahodového džemu, 2 lyžice dijonskej horčice, 1 lyžičku soli, 1 lyžičku čierneho korenia a kuracie stehná.
- Marinádu premiešajte s kuracím mäsom. Uložíme do chladničky na najmenej 1 hodinu a najviac na 4 hodiny. Medzitým dajte do veľkej misy zvyšný cesnak, rozmarín, tymian, 1 lyžičku soli a 1 lyžičku čierneho korenia.
- Približne 20 minút pred ukončením marinovania kurčaťa umiestnite do stredu rúry mriežku a rozohrejte rúru na 200 °C. Na hrubé plátky nakrájajte červenú cibuľu. Rozrežte 1,5 kg malých červených zemiakov na polovice alebo na štvrtiny, ak sú veľké, a vložte ich do misy s nasekanými bylinkami a cesnakom. Pridajte 1 lyžicu olivového oleja a premiešajte, aby sa zemiaky obalili.
- Kuracie mäso vyberte z misy a osušte papierovými utierkami. Marinádu zlikvidujte. Zvyšné 2 lyžice olivového oleja rozohrejte na panvici na stredne silnom ohni, kým sa nezačne trblietať. Pridajte 3 kuracie stehná kožou nadol.
- Restujte 2 až 4 minúty. Preneste na tanier kožou nahor a zopakujte opekanie zvyšných stehien.
- Znížte teplotu na strednú a pridajte na panvicu červenú cibuľu. Za častého miešania varte, kým nezmäkne, 3 až 5 minút. Preneste ju na tanier s kuracím mäsom. Na panvicu pridajte zemiaky a snažte sa ich uložiť v jednej vrstve reznou stranou nadol. Varte, kým spodok nezhnedne a ľahko sa uvoľní z panvice, 6 až 10 minút (zemiaky v tomto momente nebudú úplne uvarené).
- Vypnite oheň. Cibuľu vráťte do panvice a pridajte k zemiakom; urovnajte ju do rovnomernej vrstvy. Kuracie mäso položte na zemiaky kožou nahor. Zvyšnú 1/4 šálky jahodového džemu ohrejte v malej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry na vysokej teplote, kým mierne nepovolí, 10 až 20 sekúnd. Potrite kurča džemom. Na panvicu pridajte niekoľko natrhaných vetvičiek rozmarínu a tymianu.
- Pečte, kým zemiaky nezmäknú a kurča nie je prepečené aj v najhrubšej časti, 40 až 45 minút. Ak kurča kedykoľvek pred dopečením začne príliš tmavnúť, panvicu voľne zakryte alobalom. Pred podávaním nechajte 5 minút vychladnúť.