Nádherná kopa chrumkavých zlatistých vaflí plnených šunkou a syrom, posypaných práškovým cukrom a poliatych lyžičkami malinovej polevy.
Ingrediencie
Na prípravu horúcej malinovej polevy:
- 2 šálky čerstvých alebo mrazených malín
- 1/4 šálky cukru, plus viac podľa chuti
- 1/4 šálky vody
Na prípravu vaflí:
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice cukru
- 2 a 1/4 šálky plnotučného mlieka
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky rozpusteného masla
- 170 g šunky, nakrájanej na malé kocky
- 85 g rozdrveného syra Gruyère
- práškový cukor, na servírovanie
Postup
- Na prípravu malinovej omáčky zmiešajte maliny, cukor a vodu v malom hrnci a postavte na stredný oheň.
- Priveďte do varu a varte, kým sa maliny nerozpadnú na hustú omáčku, 5 až 8 minút.
- Ochutnajte a v prípade potreby primiešajte viac cukru.
- Odstavte z ohňa.
- Na prípravu vaflí zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva.
- V ďalšej miske vyšľahajte cukor, mlieko, vajcia a rozpustené maslo.
- Vlhké prísady nalejte na suché a premiešajte ich stierkou, aby vzniklo pomerne husté cesto.
- Vmiešajte šunku a rozdrobený syr.
- Rozohrejte vaflovač.
- Keď je vaflovač pripravený, do každého štvorca nalejte toľko cesta, aby ho takmer pokrylo.
- Pečte do tmavozlatista, zvyčajne asi 4 až 5 minút v závislosti od vášho vaflovača.
- Uvarené vafle preložte na chladiacu mriežku alebo ich ihneď podávajte.
- Pokračujte vo varení zvyšného cesta.
- Na servírovanie dajte do sitka lyžicu práškového cukru a jemne ho preosejte na vrch vaflí.
- Podávajte s malinovou omáčkou.