Japchae – sklenené rezance zo sladkých zemiakov sa smažia v sladko-slanej omáčke s baby špenátom a na tenké plátky nakrájanou mrkvou, cibuľou a hubami.
Ingrediencie
- 1 stredne veľká mrkva
- 1/2 stredne veľkej cibule
- 100 g čerstvých húb shiitake
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g baby špenátu
- 1 stredne veľký šalátový list (voliteľné)
- 200 g sušených kórejských rezancov zo sladkých zemiakov
- 3 lyžice sójovej omáčky alebo tamari
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžička soli, plus viac podľa potreby
- 2 lyžice sezamového oleja, rozdelené
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia, plus ďalšie podľa potreby
- 1 lyžica opražených bielych sezamových semienok a ďalšie na ozdobu
Postup
- Veľký hrniec s veľmi osolenou vodou priveďte do varu na silnom ohni. Medzitým si pripravte zeleninu.
- Na veľký tanier dajte nasledujúce suroviny: Očistite 1 stredne veľkú mrkvu a rozrežte ju priečne na tretiny. Každý kus nakrájajte pozdĺžne na plátky. Plátky naukladajte na seba a pozdĺžne nakrájajte na tyčinky (približne 1 šálka). Nakrájajte na tenké plátky 1/2 stredne veľkej cibule (asi 1 šálka). Zo húb shiitake odstráňte stopky a klobúčiky nakrájajte na tenké plátky (asi 2 šálky). Nadrobno nakrájajte 2 strúčiky cesnaku a nasypte ich na hríby.
- Nakrájajte šalát na tenké plátky.
Do vriacej vody pridajte rezance a premiešajte ich, aby sa oddelili. Varte, kým sa neuvaria, približne 5 minút. Medzitým dajte 3 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice hnedého cukru a 1/2 lyžičky soli do malej misky a miešajte, kým sa cukor a soľ nerozpustia. - Rezance sceďte v cedidle a prepláchnite studenou vodou, kým nevychladnú. Nechajte ich v cedidle a nakrájajte na menšie kúsky. Pokvapkajte 1 lyžicou sezamového oleja a premiešajte.
- Na panvici rozohrejte 1 lyžicu rastlinného oleja na strednom ohni, kým sa nezačne trblietať. Pridajte mrkvu, cibuľu, zvyšnú 1/2 lyžičky soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia.
- Za občasného miešania varte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne hnednúť, 6 až 8 minút.
- Pridajte šampiňóny a cesnak a za občasného miešania varte, kým šampiňóny nezmäknú, 3 až 4 minúty.
- Pridajte špenát a varte, kým nezvädne, približne 2 minúty. Pridajte rezance a zmes sójovej omáčky. Premiešavajte, kým sa rezance neprehrejú a rovnomerne nepokryjú omáčkou, 2 až 3 minúty.
- Odstavte panvicu z ohňa. Pokvapkajte zvyšnou 1 lyžicou sezamového oleja, posypte 1 lyžicou opražených bielych sezamových semienok a premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ešte soľou a korením.
- Ozdobte šalotkou a ďalšími sezamovými semienkami. Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote.