Hlavné jedláRecepty

Rýchly recept na pečenú bravčovú panenku na cesnaku a bylinkách

Bravčová panenka je skvelý kus mäsa na rýchlu večeru počas týždňa. Je bežne dostupná a pomerne jednoduchá na prípravu. Prinášame vám jeden z najobľúbenejších spôsobov prípravy. V tomto prípade ide o rýchlu pastu z cesnaku a rozmarínu s trochou soli a korenia.

Ingrediencie

  • 2 bravčové panenky, každá asi 500 g
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 2 veľké stonky čerstvého rozmarínu
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 6 až 8 ošúpaných strúčikov cesnaku
  • 1 citrón zbavený kôry
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1/2 šálky piva alebo bieleho vína

Postup

  1. Rúru rozohrejte na 250 °C. Bravčové panenky vyberte z obalu a osušte. Zľahka ich posypte kuchynskou soľou a čiernym korením. Umiestnite ich do kovovej formy na pečenie alebo do pekáča.
  2. Stonky rozmarínu zbavte listov tak, že ich stlačíte palcom a ukazovákom a spustíte ich po stonke. To isté urobte aj s tymiánom a lístky oboch byliniek vložte do misky malého kuchynského robota alebo mixéra. Stonky vyhoďte.
  3. Pridajte strúčiky cesnaku a citrónovú kôru a potom s nasadeným vekom a zapnutým motorom pomaly prilievajte olivový olej. Z cesnaku by sa mala stať sypká hmota. Ak sa prilepí na steny alebo sa neroztlačí, pridajte viac olivového oleja, kým nevznikne pekná pasta. Touto pastou potrite celú sviečkovicu a votrite ju do všetkých strán bravčového mäsa.
  4. Bravčové mäso vložte do rúry a pečte 10 minút. Opatrne obrátite oba kusy mäsa kliešťami a potom ich vložte späť do rúry na ďalších 8 až 10 minút. Teplotu mäsa skontrolujte teplomerom umiestneným v najhrubšej časti; keď dosiahne 68 °C, vyberte bravčové mäso z rúry.
  5. Bravčové mäso položte na dosku na krájanie a prikryte fóliou, aby odpočívalo. (Vnútorná teplota mäsa bude počas odpočinku naďalej stúpať. Pred krájaním ho nechajte odpočívať asi 10 minút.)
  6. Medzitým umiestnite panvicu na stredný oheň na sporáku. Prilejte 1/2 šálky piva alebo bieleho vína (ak nemáte nič iné, stačí aj kurací vývar alebo voda) a za stáleho miešania priveďte do varu.
  7. Zoškrabte všetky tmavé opečené kúsky a prebytočnú omáčku zo dna panvice a nechajte variť, kým sa nezredukuje na hnedú, trochu hustejšiu omáčku.
  8. Bravčové mäso nakrájajte na 1 cm hrubé kolieska a položte na tanier alebo do misy. Pokvapkajte omáčkou z panvice a ihneď podávajte.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang