Bravčová panenka je skvelý kus mäsa na rýchlu večeru počas týždňa. Je bežne dostupná a pomerne jednoduchá na prípravu. Prinášame vám jeden z najobľúbenejších spôsobov prípravy. V tomto prípade ide o rýchlu pastu z cesnaku a rozmarínu s trochou soli a korenia.
Ingrediencie
- 2 bravčové panenky, každá asi 500 g
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 2 veľké stonky čerstvého rozmarínu
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 6 až 8 ošúpaných strúčikov cesnaku
- 1 citrón zbavený kôry
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1/2 šálky piva alebo bieleho vína
Postup
- Rúru rozohrejte na 250 °C. Bravčové panenky vyberte z obalu a osušte. Zľahka ich posypte kuchynskou soľou a čiernym korením. Umiestnite ich do kovovej formy na pečenie alebo do pekáča.
- Stonky rozmarínu zbavte listov tak, že ich stlačíte palcom a ukazovákom a spustíte ich po stonke. To isté urobte aj s tymiánom a lístky oboch byliniek vložte do misky malého kuchynského robota alebo mixéra. Stonky vyhoďte.
- Pridajte strúčiky cesnaku a citrónovú kôru a potom s nasadeným vekom a zapnutým motorom pomaly prilievajte olivový olej. Z cesnaku by sa mala stať sypká hmota. Ak sa prilepí na steny alebo sa neroztlačí, pridajte viac olivového oleja, kým nevznikne pekná pasta. Touto pastou potrite celú sviečkovicu a votrite ju do všetkých strán bravčového mäsa.
- Bravčové mäso vložte do rúry a pečte 10 minút. Opatrne obrátite oba kusy mäsa kliešťami a potom ich vložte späť do rúry na ďalších 8 až 10 minút. Teplotu mäsa skontrolujte teplomerom umiestneným v najhrubšej časti; keď dosiahne 68 °C, vyberte bravčové mäso z rúry.
- Bravčové mäso položte na dosku na krájanie a prikryte fóliou, aby odpočívalo. (Vnútorná teplota mäsa bude počas odpočinku naďalej stúpať. Pred krájaním ho nechajte odpočívať asi 10 minút.)
- Medzitým umiestnite panvicu na stredný oheň na sporáku. Prilejte 1/2 šálky piva alebo bieleho vína (ak nemáte nič iné, stačí aj kurací vývar alebo voda) a za stáleho miešania priveďte do varu.
- Zoškrabte všetky tmavé opečené kúsky a prebytočnú omáčku zo dna panvice a nechajte variť, kým sa nezredukuje na hnedú, trochu hustejšiu omáčku.
- Bravčové mäso nakrájajte na 1 cm hrubé kolieska a položte na tanier alebo do misy. Pokvapkajte omáčkou z panvice a ihneď podávajte.