Tento chutný pokrm je prekvapivo ľahký a svieži vďaka pridanému špenátu a bielej fazuli. Namiesto bravčovej klobásy použite rastlinnú, aby bola vegetariánska.
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja, plus navyše na potretie misky na pečenie
- 500 g talianskej klobásy
- 1 stredne veľká žltá cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- čerstvo namleté čierne korenie
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 800 g celých olúpaných paradajok v plechovke
- 420 ml paradajkovej omáčky
- 230 g čerstvého syra mozzarella
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu
- 2 plechovky bielej fazule
- 150 g baby špenátu
- 500 g chladených alebo mrazených gnocchi
- lístky čerstvej bazalky na ozdobu
Postup
- Do stredu rúry umiestnite mriežku a rúru rozohrejte na 220 °C.
- Zapekaciu misu na lasagne zľahka potrite olivovým olejom.
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte 1 lyžicu olivového oleja, kým sa nezačne lesknúť.
- Odstráňte črevá z nevarených talianskych klobás, pridajte ich do panvice a varte, pričom mäso rozdeľujte na menšie kúsky drevenou lyžicou, kým nezhnedne, nezačne chrumkať a nebude prepečené, 6 až 8 minút.
- Medzitým nakrájajte na kocky 1 stredne veľkú žltú cibuľu a pretlačte 4 strúčiky cesnaku.
- Do hrnca pridajte cibuľu, cesnak, soľ a čierne korenie a varte, kým cibuľa nezmäkne, 6 až 8 minút.
- Pridajte 2 lyžice paradajkového pretlaku a za stáleho miešania varte, kým sa dobre nerozpustí a mierne nestmavne, 1 až 2 minúty.
- Pridajte paradajkovú omáčku a celé olúpané paradajky aj so šťavou, pričom paradajky pri pridávaní do hrnca rukami rozpučte.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Omáčku priveďte do varu a varte, kým mierne nezhustne a nerozvinie sa jej chuť, približne 15 minút.
- Medzitým nastrúhajte čerstvý syr mozzarella na veľkých dierkach strúhadla.
- Strúhajte, kým nezískate 1/4 šálky parmezánu.
- Sceďte a opláchnite 2 plechovky bielej fazule.
- Odstavte hrniec z ohňa.
- Do omáčky pridajte baby špenát a priebežne miešajte. Vmiešajte bielu fazuľu a gnocchi.
- Zmes preložte do pripravenej zapekacej misy.
- Navrch nasypte mozzarellu a potom parmezán.
- Pečte, kým nákyp nezačne bublať a syr nezhnedne, 30 až 35 minút.
- Nechajte vychladnúť aspoň 10 minút.
- Tesne pred podávaním posypte čerstvými lístkami bazalky.