Recepty

Recept na paradajky a steak Caprese

Tento šalát inšpirovaný tradičným caprese je doplnený marinovaným grilovaným steakom a výraznou bazalkovou zálievkou.

Ingrediencie

Na bazalkovú zálievku:

  • 1 stredne veľká šalotka, nahrubo nakrájaná
  • 2 šálky pevne zabalených čerstvých bazalkových listov (stonky odstráňte)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 lyžičky červenej papriky
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 1 lyžička kuchynskej soli
  • čerstvo posekané čierne korenie

Na caprese:

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky červeného vínneho octu
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 500 g hovädzieho steaku alebo steaku z roštenky
  • 1 kg paradajok, obyčajných aj cherry, rozkrojených na polovicu a štvrtinu
  • 1/4 stredne veľkej červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
  • 200 g čerstvého syra mozzarella, nakrájaného na kúsky
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Postup

Príprava bazalkovej zálievky:

  1. V mixéri zmiešajte šalotku, bazalku, cesnak, červenú papriku, olivový olej, červený vínny ocot a soľ.
  2. Mixujte 1 minútu, alebo kým nie je úplne hladká.
  3. Podľa chuti dochuťte soľou a korením a uložte do chladničky na 3 dni.

Príprava caprese:

  1. Vo veľkej antikorovej miske zmiešajte olivový olej, ocot, cesnak, bazalku, tymián a oregano a premiešajte.
  2. Odoberte polovicu marinády do inej misky.
  3. Do jednej misky pridajte steak a nechajte ho marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny.
  4. Medzitým pridajte paradajky a červenú cibuľu do druhej misy a premiešajte. Odstavte.
  5. Keď ste pripravení na prípravu, rozohrejte gril na stredne vysokej teplote.
  6. Z mäsa odstráňte prebytočnú marinádu a výdatne ho osoľte a okoreňte.
  7. Steak položte na gril a opekajte ho na stredne alebo stredne prepečený, 4 až 6 minút z každej strany, v závislosti od vašich preferencií.
  8. Mäso vyberte na dosku na krájanie a nechajte ho 10 minút odpočívať.
  9. Paradajky a červenú cibuľu s celou marinádou preložte na servírovací tanier a pridajte natrhaný syr.
  10. Steak nakrájajte na plátky a vložte plátky do paradajkového šalátu.
  11. Pokvapkajte bazalkovou zálievkou a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
  12. Okamžite podávajte.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang