Toto šťavnaté kuracie mäso obalené v sladkokyslej medovo-cesnakovej poleve je ideálne na jednoduchú večeru, ktorú si zamiluje celá rodina.
Suroviny
- 4 strúčiky cesnaku
- 1/4 šálky medu
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 lyžica tamari alebo sójovej omáčky
- 900 g kuracích pŕs alebo stehien bez kože a s kosťou (približne 2 prsia alebo 4 stehná)
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- nakrájané šalotky, na podávanie (nepovinné)
Postup
- Do stredu rúry umiestnite mriežku a rúru rozohrejte na 200 °C.
- Nakrájajte 4 strúčiky cesnaku nadrobno a vložte ich do malej misky. Pridajte 1/4 šálky medu, 2 lyžice jablčného octu a 1 lyžicu tamari alebo sójovej omáčky a premiešajte.
- Kuracie prsia alebo stehná ochuťte soľou a čiernym korením.
- Rozohrejte veľkú liatinovú panvicu alebo panvicu vhodnú do rúry na stredne silnom ohni. Pridajte kurča kožou nadol (v prípade potreby pracujte po častiach, aby ste panvicu nepreplnili) a pečte, kým sa tuk nevypáli a koža nie je zlatohnedá a chrumkavá, 6 až 8 minút.
- Obráťte kurča tak, aby bolo kožou hore (ak ho budete piecť po častiach, vráťte na panvicu všetko kurča).
- Kuracie mäso prelejte medovo-cesnakovou omáčkou. Panvicu vložte do rúry a pečte 5 minút.
- Panvicu vyberte z rúry a kurča prelejte lyžicou omáčky z panvice. Pokračujte v pečení asi 15 až 17 minút v prípade pŕs a 5 až 7 minút v prípade stehien.
- Podávajte pokvapkané omáčkou z panvice a ozdobené plátkami šalotky.