Na prípravu tejto rýchlej a jednoduchej polievky vám stačí pár plechoviek fazule, vývar, základná zelenina a samozrejme zvyšky šunky.
Suroviny
- 1 stredne veľká žltá cibuľa
- 3 stredne veľké mrkvy
- 3 stredne veľké stonky zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 plechovky fazule cannellini
- 2 šálky varenej šunky (rozdrobenej alebo nakrájanej na kocky)
- 6 šálok kuracieho vývaru
- 2 bobkové listy
- 1/2 lyžičky sušeného tymianu
- 1/4 šálky čerstvých petržlenových listov
Postup
- Pripravte si nasledujúce suroviny a všetky ich dajte do jednej misy: nakrájajte 1 stredne veľkú cibuľu na kocky, ošúpte a nakrájajte 3 stredne veľké mrkvy, nakrájajte 3 stredne veľké stonky zeleru a pretlačte 2 strúčiky cesnaku.
- V holandskej rúre alebo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte 2 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak, 1/2 lyžičky soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia. Za občasného miešania varte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Medzitým sceďte a opláchnite 2 plechovky fazule cannellini a rozdrvte alebo nakrájajte varenú šunku.
- Do hrnca pridajte fazuľu, šunku, 6 šálok kuracieho vývaru, 2 bobkové listy a 1/2 lyžičky sušeného tymianu a premiešajte. Priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum a varte odkryté, kým sa chute nespoja, približne 20 minút.
- Medzitým nadrobno nasekajte 1/4 šálky čerstvých petržlenových listov.
- Bobkové listy odstráňte a vyhoďte. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.