Recepty

Recept na fazuľovú polievku so šunkou

Na prípravu tejto rýchlej a jednoduchej polievky vám stačí pár plechoviek fazule, vývar, základná zelenina a samozrejme zvyšky šunky.

Suroviny

  • 1 stredne veľká žltá cibuľa
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 3 stredne veľké stonky zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 plechovky fazule cannellini
  • 2 šálky varenej šunky (rozdrobenej alebo nakrájanej na kocky)
  • 6 šálok kuracieho vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • 1/4 šálky čerstvých petržlenových listov

Postup

  1. Pripravte si nasledujúce suroviny a všetky ich dajte do jednej misy: nakrájajte 1 stredne veľkú cibuľu na kocky, ošúpte a nakrájajte 3 stredne veľké mrkvy, nakrájajte 3 stredne veľké stonky zeleru a pretlačte 2 strúčiky cesnaku.
  2. V holandskej rúre alebo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte 2 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak, 1/2 lyžičky soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia. Za občasného miešania varte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  3. Medzitým sceďte a opláchnite 2 plechovky fazule cannellini a rozdrvte alebo nakrájajte varenú šunku.
  4. Do hrnca pridajte fazuľu, šunku, 6 šálok kuracieho vývaru, 2 bobkové listy a 1/2 lyžičky sušeného tymianu a premiešajte. Priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum a varte odkryté, kým sa chute nespoja, približne 20 minút.
  5. Medzitým nadrobno nasekajte 1/4 šálky čerstvých petržlenových listov.
  6. Bobkové listy odstráňte a vyhoďte. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang