ReceptyVegan/Vegetarian

Recept na zemiakové ruže

Tenké plátky zemiakov sa namočia, okorenia a vytvarujú do ozdobných ružičiek, ktoré sú jednoduchou a zároveň pôsobivou prílohou.

Ingrediencie

  • 450 g malých zemiakov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice masla plus ďalšie na vymastenie formy na muffiny
  • 2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/8 lyžičky kajenského korenia

Postup

  1. Ošúpte zemiaky. Pomocou veľmi ostrého noža nakrájajte zemiaky priečne na veľmi tenké plátky. Vložte ich do veľkej misy a pridajte toľko studenej vody, aby boli zakryté. Zemiaky nechajte 15 minút namočené.
  2. Medzitým umiestnite do stredu rúry mriežku a rozohrejte ju na 200 °C. Vymažte formu na muffiny maslom. Nastrúhajte najemno 2 strúčiky cesnaku. Rozpustite 4 lyžice masla na malej panvici na strednom ohni. Vypnite ohrev. Pridajte cesnak, 2 lyžičky soli, 1/4 lyžičky čierneho korenia a 1/8 lyžičky kajenského korenia a premiešajte.
  3. Keď sú zemiaky namočené, sceďte ich, osušte utierkou a vráťte do misy. Plátky budú pevnejšie.
  4. Rukami rýchlo oddeľte plátky zemiakov a potrite ich maslovou zmesou. V závislosti od toho, aké studené sú zemiaky, môže maslo stuhnúť; stačí maslo votrieť do plátkov zemiakov a počas pečenia sa roztopí.
  5. Vytvorte zemiakové ružičky, pričom plátky zemiakov ukladajte postupne do jednej muffinovej jamky: Postupujte od vonkajšej strany smerom dovnútra a začnite väčšími plátkami, 5 plátkov pritlačte k okrajom jamky a podľa potreby ich ohýbajte.
  6. Opakujte ukladanie a prekrývanie ďalších 5 plátkov vo vnútri prvej vrstvy. 3 plátky položte na dosku na krájanie a zrolujte ich do pevného zvitku, potom ich položte do stredu jamky.
  7. Zopakujte zvinutie ďalších 3 plátkov a umiestnite ich do stredu jamky. V závislosti od toho, ako ruža v tejto chvíli vyzerá, možno budete musieť stočiť ešte jeden alebo dva plátky a umiestniť ich do stredu ruže.
  8. Opakujte, kým nebudete mať 6 ruží. Pečte, kým okraje zemiakových ruží nie sú zlatohnedé a chrumkavé a stredy mäkké, 30 až 35 minút. Kým je panvica ešte teplá, prejdite okolo každej ružičky malou špachtľou, aby sa uvoľnili a vybrali z panvice.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang