Čerstvé a sušené huby naplnia tento jednoduchý hubový vývar bohatou, umami chuťou. Použite ho do rizota, polievok a omáčok.
Ingrediencie
- 2 stredne veľké žlté cibule
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 500 g stoniek z húb shiitake
- 225 g šampiňónov cremini, rozkrojených na polovicu
- 10 šálok vody
- 1 cesnaková cibuľka, rozpolená vodorovne
- 1 cm kúsok čerstvého zázvoru, rozpolený
- 14 g sušených húb shiitake
- 3 lyžice tamari
- 1 lyžička čierneho korenia
- 3 cm kúsok kombu
Postup
- Cibuľu umyte a osušte, potom ju zbavte šupiek a odložte bokom.
- Cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej.
- Pridajte cibuľu, stonky shiitake a huby cremini a za občasného miešania varte 10 minút, alebo kým cibuľa nezmäkne a nezhnedne.
- Pridajte vodu, cibuľové šupky, cesnakovú cibuľku, zázvor, sušené huby, tamari a zrnká korenia.
- Na silnom ohni priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a pridajte kombu.
- Prikryte a varte 1 hodinu.
- Preceďte a okoreňte podľa chuti.