Recepty

Polievka z pečenej tekvice – recept

Tajnými prísadami tejto polievky sú jablká a pór, ktoré zvýrazňujú pikantno-sladkú chuť tekvice v tejto polievke.

Suroviny

  • 1 veľká žaluďová tekvica
  • 3 lyžice olivového olej
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 veľké šalotky
  • 1 veľká mrkva
  • 1 veľký pór
  • 1 veľké jablko
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 kúsok zázvoru
  • 1 malý zväzok čerstvého tymianu
  • 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1/2 malého citróna
  • 1/2 šálky polotučného mlieka
  • 3 lyžice masla

Postup

  1. Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 200 ºC. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  2. Rozrežte žaluďové tekvice na polovicu. Lyžicou vydlabte semená. Rozrezané strany tekvice potrite 1 polievkovou lyžicou olivového oleja a okoreňte 1/2 lyžičky kuchynskej soli a 1/8 lyžičky čierneho korenia. Položte na plech na pečenie reznou stranou nadol. Pečte 40 až 50 minút, kým nie je mäkká a ľahko sa prepichne nožom.
  3. Medzitým začnite variť polievku.
  4. Pripravte si nasledujúce suroviny, pričom každú z nich pridávajte do tej istej veľkej misy. Nakrájajte na kocky 2 veľké šalotky. Ošúpte a nakrájajte na kocky 1 veľkú mrkvu. Jablko zbavte jadrovníka a nakrájajte na kocky. Z 1 veľkého alebo 2 malých pórov odstráňte tmavozelené časti. Pór pozdĺžne rozpoľte a nakrájajte na tenké polmesiačiky. Nadrobno nakrájajte 2 strúčiky cesnaku. Ošúpte a nadrobno nakrájajte kúsok zázvoru (asi 1 lyžica). Z malého zväzku čerstvého tymianu nazbierajte lístky, kým nebudete mať 1 lyžicu.
  5. Zvyšné 2 lyžice olivového oleja zohrejte vo veľkom hrnci na miernom ohni, kým sa nezačne trblietať. Pridajte zmes šalotiek a ochuťte zvyšnou 1/2 lyžičky soli a 1/8 lyžičky čierneho korenia. Premiešajte a varte, kým šalotka nezmäkne.
  6. Pridajte 1 kartón kuracieho alebo zeleninového vývaru a priveďte do varu.
  7. Prikryte a varte na miernom ohni, kým mrkva a jablká nezmäknú, 14 až 20 minút potom odstavte hrniec z ohňa.
  8. Keď je tekvica hotová, vyberte plech z rúry a obráťte ju. Dužinu opatrne vydlabte lyžicou a pridajte do hrnca; šupky vyhoďte.
  9. Pridajte 2 lyžice javorového sirupu a šťavu z 1/2 malého citróna (1 lyžica).
  10. Polievku rozmixujte ponorným mixérom priamo v hrnci do hladka. V prípade potreby vráťte do hrnca, pridajte 1/2 šálky polotučného mlieka a premiešajte.
  11. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ešte soľou, čiernym korením alebo javorovým sirupom.
  12. Na malej panvici rozpustite 3 lyžice nesoleného masla. Za stáleho miešania a oškrabávania dna panvice gumovou stierkou varte, kým maslo nezíska svetlohnedú farbu a orechovú vôňu, 3 až 5 minút. Okamžite odstráňte z ohňa a dochuťte malou štipkou kuchynskej soli.
  13. Polievku podávajte tak, že ju naberiete do misiek a pokvapkáte zhnednutým maslom. Podľa potreby ju ozdobte ďalšími lístkami tymiánu, aleppským korením alebo hrubo mletým čiernym korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang