Tajnými prísadami tejto polievky sú jablká a pór, ktoré zvýrazňujú pikantno-sladkú chuť tekvice v tejto polievke.
Suroviny
- 1 veľká žaluďová tekvica
- 3 lyžice olivového olej
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 veľké šalotky
- 1 veľká mrkva
- 1 veľký pór
- 1 veľké jablko
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 kúsok zázvoru
- 1 malý zväzok čerstvého tymianu
- 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1/2 malého citróna
- 1/2 šálky polotučného mlieka
- 3 lyžice masla
Postup
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 200 ºC. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Rozrežte žaluďové tekvice na polovicu. Lyžicou vydlabte semená. Rozrezané strany tekvice potrite 1 polievkovou lyžicou olivového oleja a okoreňte 1/2 lyžičky kuchynskej soli a 1/8 lyžičky čierneho korenia. Položte na plech na pečenie reznou stranou nadol. Pečte 40 až 50 minút, kým nie je mäkká a ľahko sa prepichne nožom.
- Medzitým začnite variť polievku.
- Pripravte si nasledujúce suroviny, pričom každú z nich pridávajte do tej istej veľkej misy. Nakrájajte na kocky 2 veľké šalotky. Ošúpte a nakrájajte na kocky 1 veľkú mrkvu. Jablko zbavte jadrovníka a nakrájajte na kocky. Z 1 veľkého alebo 2 malých pórov odstráňte tmavozelené časti. Pór pozdĺžne rozpoľte a nakrájajte na tenké polmesiačiky. Nadrobno nakrájajte 2 strúčiky cesnaku. Ošúpte a nadrobno nakrájajte kúsok zázvoru (asi 1 lyžica). Z malého zväzku čerstvého tymianu nazbierajte lístky, kým nebudete mať 1 lyžicu.
- Zvyšné 2 lyžice olivového oleja zohrejte vo veľkom hrnci na miernom ohni, kým sa nezačne trblietať. Pridajte zmes šalotiek a ochuťte zvyšnou 1/2 lyžičky soli a 1/8 lyžičky čierneho korenia. Premiešajte a varte, kým šalotka nezmäkne.
- Pridajte 1 kartón kuracieho alebo zeleninového vývaru a priveďte do varu.
- Prikryte a varte na miernom ohni, kým mrkva a jablká nezmäknú, 14 až 20 minút potom odstavte hrniec z ohňa.
- Keď je tekvica hotová, vyberte plech z rúry a obráťte ju. Dužinu opatrne vydlabte lyžicou a pridajte do hrnca; šupky vyhoďte.
- Pridajte 2 lyžice javorového sirupu a šťavu z 1/2 malého citróna (1 lyžica).
- Polievku rozmixujte ponorným mixérom priamo v hrnci do hladka. V prípade potreby vráťte do hrnca, pridajte 1/2 šálky polotučného mlieka a premiešajte.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ešte soľou, čiernym korením alebo javorovým sirupom.
- Na malej panvici rozpustite 3 lyžice nesoleného masla. Za stáleho miešania a oškrabávania dna panvice gumovou stierkou varte, kým maslo nezíska svetlohnedú farbu a orechovú vôňu, 3 až 5 minút. Okamžite odstráňte z ohňa a dochuťte malou štipkou kuchynskej soli.
- Polievku podávajte tak, že ju naberiete do misiek a pokvapkáte zhnednutým maslom. Podľa potreby ju ozdobte ďalšími lístkami tymiánu, aleppským korením alebo hrubo mletým čiernym korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.