Recepty

Recept na zázvorové buchty

Tieto maslové, nie príliš sladké ranné buchty sú plné pikantnej zázvorovej chuti. Vyskúšajte tento recept, ak chcete obmenu tradičného sladkého pečiva.

Suroviny

Na cesto:

  • 8 lyžíc masla
  • 1/2 šálky plnotučného mlieka
  • 2 lyžice medu
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 2 veľké vajcia
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky a viac na rozvaľkanie
  • 1 šálka celozrnnej múky
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžička soli

Na náplň:

  • 6 lyžíc masla
  • 1/2 šálky medu
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky kajenského korenia
  • 1/3 šálky jemne nasekaného kryštalizovaného zázvoru
  • 1 šálka kryštálového cukru

Postup

  1. Pripravte si cesto: Nakrájajte maslo na menšie kocky a nechajte ho pri izbovej teplote odstáť, kým nezmäkne.
  2. Ohrejte 1/2 šálky plnotučného mlieka v mikrovlnnej rúre alebo na sporáku, kým nie je teplé na dotyk. Nalejte ho do misy mixéra s hákom na cesto. Pridajte 2 lyžice medu a 1 balíček aktívneho sušeného droždia. Nechajte odstáť, kým sa nevytvorí pena, približne 5 minút. Pridajte 2 veľké vajcia a rozšľahajte ich.
  3. Pridajte 1 a 1/2 šálky hladkej múky, 1 šálku celozrnnej múky, 2 lyžičky mletého zázvoru a 1 lyžičku soli. Miešajte pri nízkych otáčkach, kým sa múka nezapracuje.
  4. Zvýšte rýchlosť na strednú a miešajte, aby sa vytvorila hladká, pružná guľa, ktorá sa ťahá po háku na cesto. Znížte rýchlosť na nízku a po kúskoch pridávajte maslo, pričom pred pridaním ďalšieho kúska počkajte, kým nebudú viditeľné šmuhy masla.
  5. Misku prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým sa veľkosť cesta nezdvojnásobí, približne 1 a 1/2 hodiny. Medzitým pripravte náplň.
  6. Rozpustite maslo v mikrovlnnej rúre alebo na sporáku. 4 lyžice masla preložíme do malej misky. Pridajte 1/2 šálky medu, 1 lyžičku mletého zázvoru a 1/2 lyžičky kajenského korenia a premiešajte. Nechajte v chladničke odpočívať.
  7. Štandardnú formu na muffiny s 12 jamkami bohato vymažte zvyšnými 2 lyžicami rozpusteného masla. Nakrájajte 1/3 šálky kryštalizovaného zázvoru nadrobno.
  8. Keď je cesto pripravené, preneste ho na ľahko pomúčenú pracovnú plochu.
  9. Pomocou pomúčeného valčeka rozvaľkajte na obdĺžnik, ktorého dlhšia strana je bližšie k vám.
  10. Na cesto rozotrite medovo-maslovú zmes, pričom na všetkých stranách nechajte asi 1,5 cm okraj. Rovnomerne posypte kryštalizovaným zázvorom.
  11. Od spodnej časti cesto pevne zrolujte, aby ste vytvorili roládu.
  12. Ostrým nožom orežte konce a potom roládu priečne rozrežte na 12 kusov.
  13. Do každej jamky vo forme na muffiny opatrne vložte jeden kus rezom nahor. Ak vám náplň vyteká, naberte ju lyžicou a naneste na vrch buchiet.
  14. Nechajte kysnúť odkryté, kým sa nenadýchajú a úplne nenaplnia jamky, 30 až 60 minút.
  15. Medzitým umiestnite do stredu rúry mriežku a rozohrejte ju na 190 °C.
  16. Buchty pečte asi 15 minút, potom plech otočte a pečte do zlatohneda, ďalších 10 až 15 minút.
  17. Medzitým dajte 1 šálku kryštálového cukru do plytkej misy.
  18. Vyberte buchty z rúry. Horúce buchty okamžite vyberte z formy na muffiny (ak je to potrebné, najprv ich obíďte tenkým nožom, aby ste ich uvoľnili). Úplne ich obaľte v cukre a podávajte teplé.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang