Hlavné jedláRecepty

Recept na mimoriadne príjemné grécke cestoviny pastitsio

Grécke cestoviny pastitsio obsahuje vrstvy cestovín, domácu mäsovú omáčku a najchutnejšiu polevu z krémového bešamelu.

Ingrediencie

Na mäsovú omáčku:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 kg mletého hovädzieho, bravčového, jahňacieho mäsa alebo ich kombinácie
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 plechovka paradajkovej omáčky (približne 2 šálky)
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 2 strúčiky cesnaku (nepovinné)
  • 1 bobkový list (nepovinné)
  • 1 lyžička mletej škorice (nepovinné)

Na prípravu bešamelu:

  • 2 štvrťlitre (8 šálok) plnotučného mlieka
  • 4 veľké vajcia
  • 1 šálka nesoleného masla
  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 šálka strúhaného syra
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška (nepovinné)

Na cestoviny:

  • 1,5 kg sušených cestovín alebo rezancov
  • 4 lyžice nesoleného masla
  • 3/4 šálky strúhaného syra

Počet porcií: 9-12

Postup

  1. Prípravou omáčky nechajte 2 štvrťlitre plnotučného mlieka a 4 veľké vajcia zohriať na izbovú teplotu.
  2. Nastrúhajte 1 a 3/4 šálky syra.

Pripravte mäsovú omáčku:

  1. Na veľkej panvici na stredne silnom ohni zohrejte 2 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte 1 kg mletého mäsa. Varte, pričom mäso rozdeľujte drevenou lyžicou na menšie kúsky, až kým nie je uvarené, 5 až 7 minút. Ak je v tejto chvíli na panvici veľa tuku, nechajte ho odtiecť.
  2. Do panvice pridajte 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku a za občasného miešania varte, kým farba mierne nestmavne. Pridajte 1 plechovku paradajkovej omáčky, 1 a 1/2 lyžičky kuchynskej soli a 1/2 lyžičky čierneho korenia. V prípade potreby pridajte 2 celé strúčiky cesnaku, 1 bobkový list a 1 lyžičku mletej škorice. Priveďte do varu.
  3. Prikryte a varte na miernom ohni, kým nezostane len veľmi málo tekutiny, približne 30 minút. Medzitým priveďte do varu veľký hrniec so silne osolenou vodou na stredne silnom ohni. Do stredu rúry umiestnite mriežku a rúru rozohrejte na 190 °C.

Pripravte bešamel:

  1. V stredne veľkom hrnci na stredne nízkej teplote rozpustite 1 šálku nesoleného masla. Pridajte 1 šálku hladkej múky a šľahajte do hladka. Za stáleho šľahania varte, kým farba trochu nestmavne a chuť surovej múky sa nevytratí, približne 3 minúty.
  2. Pridávajte po 1/2 šálky mlieka a pri každom pridávaní šľahajte. Spočiatku bude veľmi husté, ale postupne sa zriedi. Zvýšte teplotu na stredne vysokú a pokračujte v šľahaní. Varte za častého šľahania, kým zmes nezačne bublať a zhustne, asi 5 minút.
  3. Stane sa to veľmi náhle, preto sa uistite, že sa plne sústredíte na bešamel. Keď je dostatočne hustý na to, aby pokryl chrbát lyžice, stiahnite ho z ohňa.
  4. Dochuťte 2 lyžičkami soli, 1 lyžičkou čierneho korenia a prípadne 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška. Pridajte 1 šálku syra a metličkou ho spojte.
  5. Po jednom pridávajte vajcia, pričom pri každom pridávaní veľmi rýchlo šľahajte, aby ste zabránili zrazeniu, kým sa nespoja.

Uvarte cestoviny:

  1. Do vriacej vody pridajte 1,5 kg sušených rezancov alebo cestovín a varte o 2 až 3 minúty dlhšie, ako je uvedené na obale – v skutočnosti treba cestoviny trochu rozvariť. Medzitým nakrájajte 4 lyžice nesoleného masla na malé kúsky.
  2. Cestoviny sceďte a vložte do veľkej misy. Pridajte maslo, 3 šálky bešamelu a zvyšné 3/4 šálky syra. Miešajte, kým sa maslo nerozpustí a všetko sa dobre obalí.

Urobte a zapečte paštétu:

  1. Na pekáč s rozmermi rozotrite 1/4 šálky bešamelu. Ak použijete cestoviny, 2/3 cestovín po kúskoch rozložte do zapekacej misy v dvoch rovnomerných vrstvách. Ak používate rezance, len ich usporiadajte do rovnomernej vrstvy.
  2. Z mäsovej omáčky odstráňte strúčiky cesnaku a mäsovú omáčku rovnomerne rozotrite na cestoviny. Zvyšné cestoviny rovnomerne rozložte na mäsovú omáčku.
  3. Na cestoviny nalejte zvyšný bešamel, kým nie sú cestoviny úplne pokryté, možno ho nebudete potrebovať celý.
  4. Pečte do svetlej zlatohnedej farby, približne 45 minút. Ak po 30 minútach príliš zhnednú, voľne ich zakryte alobalom a pokračujte v pečení.
  5. Nechajte 45 minút vychladnúť, aby malo cesto čas stuhnúť a mohli ste krájať čisté plátky. Podávajte teplé.

Po nakrájaní na plátky ich v prípade potreby zohrejte, podávajte a vychutnajte si ich.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang