Recepty

Recept na cestoviny s listovou zeleninou

Tento recept na cestoviny so syrovým krémom a zelenými listami je ideálne víkendové jedlo – nenáročné, chutné a rýchle.

Suroviny

  • 1 veľká žltá cibuľa
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 veľké zväzky tmavej listovej zeleniny (napr. kel, horčica, zrelý špenát, švajčiarsky mangold alebo zelený šalát)
  • 1/2 šálky sušených paradajok balených v oleji + 2 lyžice oleja
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky ostrej údenej papriky
  • 1,5 kg fettuccine alebo iných dlhých tenkých cestovín
  • 1/2 stredne veľkého citróna
  • 100 g kozieho syra alebo syra feta

Postup

  1. Cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
  2. Zo stoniek tmavej zelenej zeleniny odstráňte listy a nahrubo ich nakrájajte.
  3. Nakrájajte nahrubo sušené paradajky.
  4. Vo veľkom hrnci zohrejte 1/4 šálky olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu, ochuťte 1/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia a za občasného miešania varte, kým nezmäkne a nezhnedne na okrajoch, 5 až 7 minút.
  5. Pridajte sušené paradajky, 3 lyžice paradajkového pretlaku a 2 lyžičky ostrej údenej papriky. Za častého miešania varte 1 až 2 minúty, kým sa neohreje.
  6. Zeleninu pridávajte po častiach a medzi jednotlivými dávkami miešajte, kým nezačne vädnúť.
  7. Dochuťte 1/2 lyžičky soli. Znížte teplotu na stredne nízku a za občasného miešania varte, kým zelenina nezmäkne, ale nie je kašovitá, 20 až 25 minút.
  8. Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou.
  9. Keď je zelenina takmer hotová, pridajte do vriacej vody cestoviny a uvarte ich podľa návodu na obale, kým nie sú al dente.
  10. Ponechajte si 1 šálku vody z cestovín a potom ich sceďte.
  11. K zelenine pridajte cestoviny, 1/2 šálky vody z cestovín a 2 lyžice oleja zo sušených paradajok. Miešajte, kým nie sú cestoviny lesklé a zelenina rovnomerne rozmiestnená, a podľa potreby pridávajte po lyžiciach vodu na cestoviny, kým nie sú omáčané.
  12. Na cestoviny vytlačte šťavu z 1/2 stredne veľkého citróna a premiešajte.
  13. Do cestovín rozdrobte kozí syr alebo syr feta. Niekoľkokrát premiešajte, aby sa syr zahrial, ale úplne nerozpustil. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ešte soľou a čiernym korením.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang