Táto plnená sekaná s mozzarellou alebo vaším obľúbeným syrom je zaujímavou a vítanou obmenou klasiky.
Ingrediencie
Na sekanú:
- 1 malá žltá cibuľa
- 1 stredne veľká mrkva
- 2 stredne veľké stonky zeleru
- 3 klinčeky cesnaku
- 1/2 stredne veľkého zväzku čerstvej petržlenovej vňate
- 1 šálka suchej, obyčajnej strúhanky
- 1 veľké vajce
- 1/4 šálky plnotučného alebo 2 % mlieka
- 2 lyžičky soli
- 1 a 1/2 lyžičky worcestrovej omáčky
- 1 lyžička sušeného talianskeho korenia
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/4 lyžičky vločky červenej papriky
- 700 g 93 % chudého mletého hovädzieho mäsa
- 200 g čerstvého syra mozzarella alebo bieleho ostrého syra čedar (nie drveného)
Počet porcií: 4-6
Postup
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 190 ºC. Formu na bochník vyložte papierom na pečenie, pričom na dvoch dlhších stranách nechajte presah.
- Pripravte si nasledujúce suroviny, pričom každú z nich pridávajte do kuchynského robota vybaveného nadstavcom s čepeľou: nakrájajte nahrubo 1 malú žltú cibuľu (1 a 1/2 šálky), 1 stredne veľkú mrkvu (netreba ju lúpať), 2 stredne veľké stonky zeleru a 3 olúpané strúčiky cesnaku. Z 1/2 stredne veľkého zväzku čerstvej petržlenovej vňate pozbierajte listy, kým nezaplníte 1/2 šálky.
- Sekajte nadrobno, približne 12 (1 sekundových) pulzov. Preneste do veľkej misy.
- Pridajte 1 šálku suchej hladkej strúhanky, 1 veľké vajce, 1/4 šálky plnotučného alebo 2 % mlieka, 2 lyžičky soli, 1 a 1/2 lyžičky worcestrovej omáčky, 1 lyžičku sušeného talianskeho korenia, 1/2 lyžičky čierneho korenia a 1/4 lyžičky vločiek červenej papriky. Miešajte, kým sa rovnomerne nespoja, odložte bokom, aby sa hydratovali.
- Nakrájajte 200 g čerstvej mozzarelly alebo ostrého syra čedar na hrubé 1 cm kocky (približne 1 a 1/2 šálky).
- Do malej misky dajte 1/3 šálky kečupu, 3 lyžice baleného hnedého cukru, 1 lyžicu pripravenej žltej horčice a 1/4 lyžičky soli, následne premiešajte.
- Do zmesi strúhanky pridajte 700 g chudého mletého hovädzieho mäsa. Rukami miešajte, kým sa zmes nespojí, pričom dávajte pozor, aby ste ju nepremiešali. Polovicu zmesi preneste do formy na chlieb a zadnou stranou lyžice ju pevne pritlačte na dno formy. V strede bochníka urobte pozdĺžny hlboký priekop. Do priehlbiny vložte syr.
- Zvyšnú zmes na sekanú preneste do formy na bochník a stlačte do rovnomernej vrstvy. Na vrch bochníka rovnomerne naneste 1/4 šálky polevy. Panvicu položte na vyložený plech.
- Pečte, kým nie je upečená a stred na teplomere nezaznamená aspoň 160 °C, približne 1 hodinu. Sekanú nechajte 10 minút vychladnúť na panvici.
- Na vrch natrite zvyšnú polevu (ak máte navyše, podávajte pri stole). Uchopte prevísajúci papier na pečenie, vyberte sekanú z panvice na čistú dosku na krájanie a nakrájajte ju priečne na plátky.